nieuws

Auteur en oud-journalist Gaston Durnez overleden op 91-jarige leeftijd

We melden het droeve nieuws dat auteur en oud-journalist Gaston Durnez  op 22 november van ons is heengegaan. Hij werd 91 jaar.

 

Schrijver en oud-journalist Gaston Durnez is op 91-jarige leeftijd overleden in Lier. “Als schrijver, dichter en journalist laat Gaston Durnez een enorme erfenis achter voor de Vlaamse journalistiek en literatuur”, zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois bij de uitreiking van het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap in 2018.

Kerkjurist en voormalig rector van de KU Leuven Rik Torfs noemde Durnez ooit “een grootmeester van het Nederlands, een voorbeeld uit mijn jeugd.” In 2017 kreeg Gaston Durnez in het koninklijk paleis uit handen van koning Filip het ereteken van commandeur in de Kroonorde.

In 2018 – Durnez werd dan 90 – verschenen zijn memoires: Een mens is maar een wandelaar. Het boek schetst een fascinerend portret van een generatie. Een bont gezelschap passeert de revue: dichter Bert Decorte, schrijver Louis Paul Boon, journaliste-schrijfster Maria Rosseels, fotograaf Paul Van den Abeele, regisseur Robbe De Hert, historicus-Bokrijkoprichter Jozef Weyns, politicus Theo Lefèvre en krantenmagnaat Albert De Smaele. Het boek is indirect ook een ultiem zelfportret van Durnez zelf.

Durnez was daarnaast actief als tekstschrijver voor radio, als tv-medewerker en filmscenarist, bijvoorbeeld voor “De Witte van Sichem” van Robbe De Hert. En tot slot was hij ook de bedenker van menige puntige boutade, zoals “In menig huwelijk is er maar één klein lichtpuntje overgebleven: het tv-scherm”,  of “Geld krijgt zijn kwaliteit door zijn kwantiteit”, en “Democratie is een samenwerking van mensen die elkaar bestrijden.”

We wensen de familie en vrienden van Gaston erg veel sterkte in deze moeilijke periode. In zijn boeken, en al zijn andere schrijfsels, leeft hij voort.

 

Hij was nog niet van plan te gaan. Dat hij graag terug naar huis wilde, zei hij vorige week, nadat hij was opgenomen in het ziekenhuis. Hij had nog wat opzoekingswerk voor een stukje dat hij aan het schrijven was. Zijn geest was scherp. Maar het lichaam sputterde plots in alle hevigheid tegen. De tijd haalde hem in. Hij stierf net niet met de pen in de hand, na een loopbaan van ruim zeventig jaar. Benieuwd wie hem dat ooit nadoet.

– Ine Renson, journaliste voor De Standaard en vrouw van de oudste kleinzoon van Gaston Durnez

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief