nieuws

Auteur Lydia Verbeeck overleden op 71-jarige leeftijd

We melden het droeve nieuws dat auteur Lydia Verbeeck  op 4 juli van ons is heengegaan. Ze werd 71 jaar.

Lydia Verbeeck was schrijfster van jeugdboeken, historische thrillers en misdaadromans. Ze woonde in Lier en was er sinds haar pensioen stadgids. In 2019 kreeg ze van de stad Lier zelfs de Lifetime Achievement Award.

Ze begon haar schrijverscarrière met het schrijven van kinderverhalen. Daarna volgden nog verschillende jeugdromans. Ze schreef verhalen in de reeksen Vlaamse Filmpjes, Historische verhalen en Historisch Kompas. In 1987 debuteerde ze met het jeugdboek Zeg maar Mattias. In haar verhalen legde Verbeeck de klemtoon op spanning en humor. In het oog springende thema’s zijn vriendschap, verliefdheid en anders zijn.

Vanaf 2007 begon ze met een reeks van vijf historische romans voor volwassenen. Deze spelen zich af in en rond het begijnhof van Lier. Begin 2012 schreef ze het scenario voor Twolftwolf (dialect voor “twaalftwaalf”), een geëvoceerde historische wandeling ter gelegenheid van 800 jaar Lier.

In 2013 en 2014 schreef ze twee misdaadromans rond reisleidster Sofie Catoor en haar chauffeur. Vanaf 2015 schakelde ze terug over op historische romans rond Lier, met De kleurendiefVingervlug en het recent verschenen De gestolen glasramen.

We wensen de familie en vrienden van Lydia erg veel sterkte in deze moeilijke periode. In haar boeken leeft ze voort.

 

 

Overzicht

Lydia Verbeeck

Vingervlug

Vingervlug vormt een vervolg op De Kleurendief en voert ons opnieuw naar het negentiende-eeuwse Lier waar Michael Van Es kleurmeester is van het katoenbedrijf De Heyder. Najaar 1813. Napoleon heeft een belangrijke veldslag nabij Leipzig verloren en vlucht naar Frankrijk. De stad Lier krijgt een stoet Franse vluchtelingen te verwerken, gevolgd door bevrijders van allerlei pluimage. In de verwarde, uitgelaten sfeer van die dagen vindt bijgeloof een goede voedingsbodem. Bij sommige mensen wordt vingervlug een botje in hun kledij of bezittingen gestopt en al snel krijgen die botjes de reputatie ‘geluksbotjes’ te zijn. Sofia, de echtgenote van Michael Van Es, is een van de gelukkigen. Tot ergernis van Michael gelooft zij er vast in dat het geluksbotje zal helpen om haar dochter en schoonzoon die in Schotland verblijven, veilig terug naar Lier te halen. Nu de Franse gendarmes weg zijn, moeten nieuwe politiediensten zich organiseren. Dat verloopt zo moeizaam dat een verdwijning van twee pasgeboren kinderen te weinig aandacht krijgt. De zaak wordt zelfs onder de mat geveegd wanneer men vreest dat een groep bevrijders, de kozakken, er de hand in heeft gehad. Michael is de enige die de link legt tussen de verdwijningen van de kinderen en de zogenaamde geluksbotjes. Als hij er achteraan wil gaan, slorpt de ververij echter zijn aandacht op. Terwijl hij zich inzet om het bedrijf te redden, is er een derde pasgeborene die dreigt gestolen te worden. Kan de kleurmeester het beletten en het mysterie van de botjes oplossen? LYDIA VERBEECK is een ervaren schrijfster die al meer dan 20 jeugdboeken, historische thrillers, misdaadromans en historische romans publiceerde. Haar vertelkunst kwam goed van pas als onderwijzeres en ontwikkelde ze verder als scenariste voor radio en televisie. Als stadgids in Lier weet ze de historische setting heel treffend tot leven te roepen.

Lees méér.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief