nieuws

Auteur Toni Morrison overleden op 88-jarige leeftijd

De Afro-Amerikaanse auteur Toni Morrison overleed maandagnacht op 88 jarige leeftijd, in het bijzijn van haar familie. Morrison wordt gezien als een van de grootste Amerikaanse schrijvers van de afgelopen decennia. Ze heeft vele boeken op haar naam staan, waaronder het alom geprezen Beminde, dat ook werd verfilmd en bekroond met de Pulitzer Prize. In 1993 won ze-als enige zwarte vrouw ooit- de Nobelprijs voor de Literatuur. 

Voormalig president Barack Obama was een groot liefhebber van haar internationaal veelgeprezen werk. Hij reikte haar in 2012 de Presidential Medal of Freedom uit en liet op Facebook weten erg aangeslagen te zijn door het nieuws.

Haar grootse literaire succes was de roman Beminde. De gevluchte slavin Sethe vermoordt uit wanhoop haar dochtertje Beminde om haar te behoeden voor de slavernij. Maar Beminde keert terug als kwade geest en terroriseert het leven van haar moeder. Het is uiteindelijk Denver, de tweede dochter van Sethe, die het gezin van de beklemmende vloek weet te verlossen. Beminde is een schitterende en angstaanjagende roman over het beladen verleden van de Verenigde Staten.
Voor Beminde werd Morrison al onderscheiden met de Pulitzer Prize en de roman is in 1998 verfilmd met daarin een hoofdrol voor Oprah Winfrey.

In haar onlangs verschenen essaybundel De herkomst van Anderen onderzoekt Morrison haar eigen jeugd, de geschiedenis, de politiek en de literatuur. Ze schrijft over de negentiende-eeuwse literatuur waarin slavernij werd geromantiseerd en vergelijkt deze boeken met de dagboekaantekeningen van slavenhouders. Morrison onderzoekt wat het betekent om zwart te zijn en verkent verschillende opvattingen over raciale zuiverheid, globalisering en massamigratie in deze eeuw. De herkomst van Anderen is Morrisons persoonlijkste non-fictiewerk.

Bron: Washington Post, YouTube

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief