Hec Leemans

Hec Leemans

Hec Leemans (°1950) vond al op jonge leeftijd zijn roeping als stripauteur. Al vanaf zijn tiende was hij bezig met het ontwikkelen van zijn ideeën. Hij kreeg zijn grafische opleiding aan de Dendermondse Academie voor Schone Kunsten.

Zijn eerste commerciële werk was een gagreeks rond Circus Maximus, die verscheen in het Nederlandse blad Eppo en later ook in Robbedoes en het Suske en Wiske weekblad. Hij vergaarde bekendheid met de reeks Bakelandt, gebaseerd op een historische Vlaamse roversbendeleider. Na de dood van schrijver Daniël Janssens nam Leemans naast de tekeningen ook de scenario’s ervan in handen. Daarna begon hij nog twee nieuwe reeksen, Nino en Kowalsky.

Leemans werd in 1977 bekroond met de Stripgidsprijs, (nu de Bronzen Adhemar) de hoogste onderscheiding voor stripauteurs in Vlaanderen.

Zijn grootste succes is echter F.C. De Kampioenen, gebaseerd op de gelijknamige televisieserie op één.
Hij kwam daarnaast ook met het idee voor een film rond de caféploeg en samen met Bart Cooreman, Johan Gevers en An Swartenbroekx pende hij een scenario neer.
Tot op vandaag werkt hij samen met Wim Swerts, Luc Van Asten en François Corteggiani aan een spin-off reeks Vertongen & Co.

Uitgaven van Hec Leemans

Copyright © 2023 Standaard Uitgeverij