Jan Cremer

Jan Cremer

Schrijver en beeldend kunstenaar Jan Cremer (1940) stamt van vaderszijde uit een familie van hoefsmeden en beroepsmilitairen uit Pruisen en Hessen, zijn moeders familie is afkomstig uit Hongarije. Korte tijd volgde hij een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst in Arnhem. Als schilder kreeg hij snel erkenning met zijn ‘peinture barbarisme’, intussen reist hij veel en woont overal.

In 1964 verscheen zijn eerste roman, ‘Ik Jan Cremer’. Het boek is een soort autobiografie, een moderne schelmenroman over het woelige leven van Cremer zelf. Erna vertrok hij naar New York, waar hij de juiste man op het juiste moment was: al snel werd hij opgenomen in de culturele incrowd met alle jonge kunstenaars, popsterren, acteurs en regisseurs van dat moment. Twee jaar later kwam ‘Ik Jan Cremer Tweede Boek’ uit (1966), dat eveneens een groot succes was en wereldwijd werd vertaald. Gezien de controverse rond de aan Cremer toegekende Amsterdamse Prozaprijs 1967, bleken de reacties weer ver uiteen te lopen. Vanaf 1970 combineerde hij zijn werk met zijn reis- en zwerflust. Zes maanden per jaar reisde hij, de andere maanden verdeelde hij zijn tijd tussen schrijven en schilderen.

Van recentere datum zijn onder meer de uitgaven ‘De wilde horizon’ (reisverhalen, 2003), ‘Verloren gedichten’ (2004), ‘Brieven 1956-1996′ (2005, bezorgd door Hans Sleutelaar), De Cremer Tapes (autobiografie aan de hand van teruggevonden aantekeningen en interviews, 2006). In het voorjaar van 2008 verscheen, 44 jaar na zijn eerste onverbiddelijke bestseller, het nieuwe deel van de autobiografische romancyclus: ‘Ik Jan Cremer Derde Boek’. Het is een rauw en openhartig verslag van de keerzijde van het grootste succes dat de Nederlandse literatuur in de jaren zestig heeft gekend.
In 2016 publiceerde De Bezige Bij ‘Odyssee’, waarin hij de oorsprong van het roerige en dramatisch verlopen leven van zijn ouders onderzoekt.
In november 2017 verscheen ‘Sirenen’, het prachtige relaas van een dramatisch verlopen liefde.

In 2018 verscheen Jayne, waarin Cremer de turbulente Jayne Mansfield uit de doeken doet.

In 2019 verscheen Canaille, een openhartige vertelling over de moeder van zijn eerste kind.

Foto van de auteur (c) Ben Kleyn

Uitgaven van Jan Cremer

Copyright © 2023 Standaard Uitgeverij