Jeff Broeckx

Jeff Broeckx

Jeff Broeckx

Jeff Broeckx (°1943) mocht al op zijn zestiende aan de slag als tekenaar bij Standaard Uitgeverij, waar hij in het begin voornamelijk schoolboeken illustreerde.

In 1964 herwerkte hij De witte hinde, een strip die hij op elfjarige leeftijd had getekend op basis van een scenario van zijn moeder, Maria De Winter. Dit leidde tot zijn eerste publicatie in het weekblad Ohee. Dat was niet de laatste samenwerking met zijn moeder, want samen met haar ontwierp hij de reeksen Serge en Dag en Heidi. Vanaf 1969 werkte hij fulltime mee aan de productie van Bessy, waar hij een jaar later de leiding over kreeg. Hij zorgde niet alleen voor een restyling van de reeks, maar ook liet hij vanaf 1984 Marck Meul scenario’s schrijven voor de collie die ecologisch geïnspireerd waren. De nieuwe serie kreeg de naam Bessy Natuurcommando mee en er verschenen 23 albums van, alsook een kortverhaal genaamd De bedreigde diersoort.

Zijn meest prestigieuze werk was Verdwaald in het verleden, een vierdelige strip die liep van 1999 tot 2002. De laatste jaren heeft hij zich echter meer gefocust op een jonger publiek. Zo verzorgde hij na het overlijden van Ray Goossens de verhalen van Musti en is hij sinds 2002 verantwoordelijk voor de tekeningen van Junior Suske en Wiske. In 2008 werd Broeckx gelauwerd voor zijn werk met een Stripvos voor de meest opmerkelijke en rijk gevulde carrière.