Marc Legendre

Marc Legendre

Marc Legendre

Marc Legendre (° 1956) begon meteen na z’n studie Toegepaste Grafiek als hoofdredacteur (‘papegaai’, vindt hij zelf) van het weekblad Kuifje en debuteerde een jaar later in het weekblad Robbedoes onder het pseudoniem Ikke met de strip Biebel die een instant succes werd.

In de daaropvolgende jaren werkte hij onder andere samen met Jan Bosschaert (Sam), Jef Broeckx (Waterland) en Marcel Rouffa (de familie Klippers).

In 1993 startte hij in opdracht van Standaard Uitgeverij het Suske en Wiske weekblad op. Ondertussen kocht hij met z’n vrouw een oude zeilboot die ze opknapten en waarmee ze in 1995 op wereldreis vertrokken. Ze strandden bijna letterlijk op Gran Canaria waar ze een tweede thuis vonden. Ze verbouwden een vervallen geitenstal tot een huis, een avontuur waarvan Legendre verslag deed in het hilarische Coño.

In 2000 zette Legendre een punt achter Biebel en ging hij jeugdromans schrijven. Zijn young-adultroman Zielsveel werd geselecteerd als kerntitel van de Jonge Jury 2012.

In 2005 verscheen Finisterre, een aangrijpende oorlogsaanklacht die beschouwd wordt als de eerste Vlaamse graphic novel (een begrip waarvan Legendre zelf gruwt). Met z’n tweede beeldroman Verder bereikte hij in 2007 als enige stripauteur ooit de shortlist van de prestigieuze Libris Literatuur Prijs. Met Wachten op een Eiland sloot hij de trilogie van de Zinloosheid af, maar Legendre slaagt erin om te blijven verbazen.

Op tekst van René Broens maakte hij een opmerkelijke bewerking van Reynaert de Vos, met Kristof Spaey de donkere trilogie Misschien/Nooit/Ooit en met Marcel Rouffa het onbehaaglijke Camping Paraiso.

In 2012 keert hij terug naar de mainstream strip en levert hij enkele scenario’s voor de stripreeks De Rode Ridder, getekend door Claus.
Met Wilbert van der Steen start hij de fel bejubelde strip Ayak & Por.

Vanaf 2013 verschijnt op zijn scenario de reeks Amoras (getekend door Charel Cambré) wat uitgroeit tot een van de grootste stripsuccessen in het Nederlandse taalgebied. Dat jaar ontving Marc Legendre uit handen van minister Joke Schauvlieghe de Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor zijn oeuvre.

In 2016 neemt Fabio Bono het tekenwerk voor de Rode Ridder over en wordt Legendre de vaste scenarist.