Merho

Merho

Merho (°1948) werd geboren in Antwerpen als Rob Merhottein. Tijdens zijn middelbare schooltijd tekende hij vanaf 1964 een reeks gags rond Comi & Dacske voor een vakblad van de middenstand, en een jaar later de gagstrip Zoz en Zef in Jong Caritas. Van beide jeugdzonden verscheen een album en deze zijn nu gegeerde verzamelobjecten. Daarna volgde hij een opleiding Toegepaste Grafiek aan het Sint-Lucasinstituut in Brussel.

In 1970 kreeg hij zijn eerste professionele job bij Studio Vandersteen. Daar werkte hij in de schaduw van grootmeester Willy Vandersteen en werd hij ingezet voor de series Pats en Jerom. Hij bleef tot 1976 aan de studio verbonden.

De reeks Kiekeboe startte in 1977 voor de kranten Het Laatste Nieuws/De Nieuwe Gazet. Eind 1979 verscheen het eerste avontuur van Kiekeboe, De wollebollen, in albumvorm. In 1984 ontving Merho de Bronzen Adhemar, meteen de hoogste onderscheiding voor striptekenaars in Vlaanderen.
In 1990 maakte Merho de overstap naar Standaard Uitgeverij. Er kwamen verschillende adaptaties voor film, televisie, toneel en radio. Verder ook een postzegel, een luchtballon, standbeelden en stripmuren.

Bij het verschijnen van album 125, in 2010, onderging Kiekeboe een grondige facelift. Op een groter formaat en met een gans nieuwe coverlay-out werd de reeksnaam omgedoopt tot de Kiekeboes.

In 2014 riepen de luisteraars van Radio 1 ‘Album 26’,  uit tot beste Belgische strip aller tijden. Met meer dan 25 miljoen verkochte exemplaren is de Kiekeboes momenteel de best lopende stripreeks in Vlaanderen.

Uitgaven van Merho

Copyright © 2023 Standaard Uitgeverij