Peter Buwalda

Peter Buwalda

Peter Buwalda was journalist en redacteur bij verschillende uitgeverijen. Hij was mede-oprichter van het literaire poptijdschrift Wah-Wah en schreef verhalen en essays voor onder andere ‘De Gids’, ‘Vrij Nederland’, Bunker Hill en ‘Hollands Maandblad’.
In september 2010 debuteerde hij met de roman ‘Bonita Avenue’ dat een prachtige ontvangst kreeg en een bestseller werd. Het werd bekroond met de Anton Wachterprijs, de Academica Debutantenprijs, de Selexyz Debuutprijs en de Tzumprijs en werd genomineerd voor maar liefst negen prijzen waaronder de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs, de KANTL Proza Prijs, de NS Publieksprijs en De Gouden Strop 2011. De vertaalrechten werden verkocht aan onder andere Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk, Engeland en Amerika. ‘The New York Times’ noemde het boek ‘dazzling’ in een buitengewoon lovende recensie.
In het najaar van 2014 verscheen ‘Suzy vindt van niet’, met daarin Buwalda’s eerste tweeënvijftig eigenzinnige, messcherpe en vaak hilarische columns uit ‘de Volkskrant’. ‘Van mij valt niets te leren’ uit 2015 is hier een aanvulling op, net als ‘Verse probs’ uit 2016, waarin opnieuw ruim vijftig columns, verzameld zijn. In de vierde bundeling van zijn columns ‘De kleine voeten van Lowell George’ die eind oktober 2017 zal verschijnen, bewijst Buwalda zich wederom als lenige literaire ontsnappingskunstenaar en vervlecht hij met immer lenige pen zijn persoonlijke herinneringen met rariteiten die ons dagelijks kwellen. Oor schreef: ‘De columns van Peter Buwalda, volgens velen de beste schrijver van Nederland, sprankelen, bijten, verrassen en doen in de lach schieten. Ze zijn hoogst origineel van toon en getuigen niet alleen van een vaak bizar gedachteleven, maar ook van een grote liefde voor de popmuziek.’

Zijn tweede roman, Otmars zonen, verscheen op 5 maart 2019.

Foto van de auteur (c) Linda Stulic

Uitgaven van Peter Buwalda

nieuws

Lees mee(r): een reis in romans

Lees het hier

Copyright © 2023 Standaard Uitgeverij