Pieter Aspe

Pieter Aspe

Pieter Aspe

Pieter Aspe (1953-2021) is zaterdag 1 mei overleden. Hij kampte al langer met gezondheidsproblemen, maar toch komt dit overlijden plotseling. Het is een groot verlies voor onze uitgeverij en voor het Vlaamse boekenvak.

Sinds zijn thrillerdebuut in 1995 Het vierkant van de wraak was Pieter Aspe in de Vlaamse thrillerwereld een vaste waarde die elk jaar voor twee spannende en sfeervolle thrillers garant stond, met in de hoofdrollen de bij momenten wat humeurige maar hyperintelligente hoofdcommissaris Pieter Van In, zijn uiterst beminnelijke assistent Guido Versavel en zijn charmante echtgenote substituut Hannelore Martens. De boeken van Aspe werden met succes verfilmd met acteurs Herbert Flack (Van In), Lucas Van den Eynde (Guido Versavel) en Francesca Vanthielen (Hannelore Martens).

In april 2018 hield hij zijn eigen uitgeverij Aspe NV boven de doopvont en in het najaar van 2018 verscheen het eerste boek in de langverwachte nieuwe 10-delige reeks rond Pieter Van In. Die blijft helaas onafgewerkt.

Uitgeverij Manteau denkt met groot respect en dankbaarheid terug aan de vruchtbare en plezierige samenwerking die een periode van 26 jaar beslaat. Pieter Aspe schonk ons 45 thrillers, 2 jeugdromans en drie novellen. Het verbindend element in al zijn proza is Aspes vakmanschap, zijn schrijfplezier, zijn typische soms licht ironische humor, zijn psychologisch inzicht en zijn scherp observatievermogen.

Met Pieter Aspe verliest Manteau niet alleen een briljante schrijver maar ook een trouwe vriend en bondgenoot. Wij zijn aan Pieter Aspe veel dank verschuldigd en we denken met weemoed aan de vele fijne momenten die we samen doorbrachten.

Ons hart en onze gedachten gaan uit naar zijn lieve vrouw Tamara, zijn dochters Tessa en Mira, zijn kleinkinderen en familie.

Pieter Aspe is niet meer onder ons maar zijn boeken zullen ons blijvend aan hem herinneren.

(foto © Aspe NV)