Steve Van Bael

Steve Van Bael

Steve Van Bael tekent de strips rond de immens populaire jeugdreeks Nachtwacht. Daarnaast werkt hij ook als tekenaar onder de vleugels van Merho. Hoe het zover is kunnen komen lees je verder in deze bio.

Op driejarige leeftijd lijkt Steve Van Bael al bezeten te zijn van het tekenen. Steve is 5 jaar als hij zijn eerste stripje tekent. Het telde 1 bladzijde en kreeg als titel Van holle boom tot boot. Steve was soms een lastig jongetje als het tekenen niet wilde lukken. Maar toch is hij vastbesloten striptekenaar te worden. Hij begint als een gek verscheidene albums te lezen en tekent daarna alles opnieuw, op zijn eigen manier. Zijn grote voorbeelden waren Suske en Wiske en Jommeke. Op de middelbare school blinkt Steve, zoals verwacht, uit in de tekenvakken en reiken zijn punten steeds ver boven het gemiddelde. Steve verzorgt er ook jarenlang de illustraties in de schoolkrantjes. Ook behaalt hij tal van eerste tekenprijzen. Steve studeert af in 1997 en wordt samen met nog enkele andere leerlingen gelauwerd voor zijn verschillende artistieke bijdragen aan de school. Steve vindt dit nog steeds de meest nostalgische en leukste periode met de tofste herinneringen.
Tot zijn 24ste werkt Steve in de horeca en komt er van tekenen niets meer in huis. Uiteindelijk begint dit toch sterk aan hem te knagen en na een bezinning van een jaar besluit hij om weer te gaan tekenen. Op een vergadering van de stripgilde komt hij in contact met Rik Dewulf en Marc Daniels, die samen stripstudio Studio Max! hadden opgericht. Een maand later, op 19 februari 2002, gaat Steve aan de slag bij Studio Max!, waar hij zijn eerste stappen als zelfstandig striptekenaar neerzet. Steves taak bestond eruit om de decors van Stam en Pilou te inkten. Het eerste album waar hij aan meewerkte was De grappenkermis. Maar het bleef niet enkel bij Stam en Pilou.
Al gauw zal hij achter de schermen meewerken aan een reeks waar hij naar opkeek, de Kiekeboes. Hij werkte de decors verder uit die Merho op papier had gezet voor Dewulf. Na een paar maanden kreeg Steve telefoon van Merho, met de vraag of hij geen zin had om hem te assisteren. Een tijdje later wijdt Steve zich echter terug volledig aan zijn werk bij Studio Max!.
Ondertussen werkte Steve mee aan de strip van De Planckaerts. Hij zal de hele strip voorzien van inkt. Ook aan Het geheim van de boskapel heeft Steve een serieuze kluif bijgedragen. Een album dat tot stand kwam ter gelegenheid van de viering 500 jaar Boskapel Buggenhout dat door Studio Max! werd gemaakt.
Daarbovenop creëerde Steve zijn eigen reeks, Link, waarvan 2 albums verschenen. Ondanks zijn drukke schema gaf Steve ook nog tekenlessen en workshops in verschillende scholen en cultuurcentra, zoals Meise, Wolvertem, Jette en Etterbeek en nog tal van andere dorpen en steden.
Vanaf begin 2006 is Steve ook terug aan de slag gegaan bij studio Merho, om er per jaar twee albums van de Kiekeboes te tekenen. Maar Steve droomt nog altijd van een eigen reeks en in 2008 besluit hij zich volledig te wijden aan zijn eigen strip, Figaro. Die reeks werd echter in 2011 stopgezet. Maar nu stort hij zich dus volledig op Nachtwacht en de Kiekeboes.

Uitgaven van Steve Van Bael

Copyright © 2023 Standaard Uitgeverij