Urbanus

Urbanus

Urbanus (°1949), echte naam Urbain Servranckx, is een creatieve duizendpoot die zowel in Vlaanderen als in Nederland zeer populair is.

Onder de naam Urbanus van Anus wist hij begin jaren zeventig als cabaretier het publiek te bekoren met zijn absurde, soms vulgaire humor. Muziek was al in het begin zijn grote passie en zijn eerste lp Urbanus van Anus leevend was meteen goed voor vijf hitsingles. Zijn bekendste nummers blijven nog steeds bij, zoals Bakske vol met stro (1979), Madammen met een bontjas (1980) en Poesje Stoei (1995).

Hij waagde zich succesvol aan een carrière in de filmwereld. Zo schreef hij samen met Stijn Coninx de scenario’s voor Hector (1987) en Koko Flanel (1990). In beide films speelde Urbanus de hoofdrol en ze waren tot 2008 de grootste Vlaamse kaskrakers. In de jaren daarna lag hij aan de basis van enkele tv-programma’s, waarvan vooral Genoeg Gelachen, Nu Humor (1995) zal bijblijven. Zijn carrière heeft hem meerdere prijzen en zelfs een standbeeld in Middelkerke opgeleverd.

In december 2011 trad Urbanus op in het Sportpaleis onder de noemer ‘Urbanus Zelf’. Een bestof van al zijn voorgaande shows. Van 2012 tot 2015 ging Urbanus met deze show op tournee door Vlaanderen en Nederland.

Daarna was het weer tijd voor iets anders. Urbanus trok met de rockband De Fanfaar gedurende drie jaar naar alle popfestivals van Vlaanderen met een goedgesmaakte passage op het Pinkpopfestival in Landgraaf, Nederland. Momenteel is hij bezig met het schrijven van een nieuwe theatershow, die gepland is voor het najaar van 2017.

Samen met tekenaar Willy Linthout startte hij in 1982 de stripreeks Urbanus op, waar de fictieve jeugd van de jonge Urbanus in Tollembeek uit de doeken wordt gedaan. De serie loopt nog steeds en telt ondertussen al meer dan 170 albums.

Met Dirk Stallaert maakt hij de kinderstrip Mieleke Melleke Mol, waarvan hij zowel voor Ketnet als voor VTMKzoom meerdere Urbanus Vertelt-filmpjes heeft ingeblikt.

Uitgaven van Urbanus

Copyright © 2023 Standaard Uitgeverij