Wim Swerts

Wim Swerts

Wim Swerts (°1966, Tongeren) studeerde na zijn humaniora aan het Provinciaal Hoger Instituut voor Kunstonderwijs te Hasselt van 1984 tot en met 1990. Wim wilde figuratief werken. Met beelden vertellen. Vrije grafiek beantwoordde het meest aan die wensen. Hier ontmoette hij Luc Van Asten voor het eerst.

Met het eindwerk Strip van de sluier, waarmee hij een onderscheiding haalde, kwam Wim voor het eerst in contact met de Vlaamse stripwereld.
In oktober 1990 werd Wim zelfstandig striptekenaar en werkte onder de naam StudioSwerts.
Eind 1993 komt dan het eerste stripverhaal van Samson en Gert op de markt. Hierbij hielp Luc Van Asten met het inkleurwerk. Na enkele jaren was er genoeg werk voor Wim en Luc om fulltime samen te werken.

In oktober 1997 richtten ze hun grafisch tekenbureau op onder de naam Lighthouse Productions – Swerts & Vanas en vestigden ze zich in Hasselt. Samen met Wim Swerts realiseerde hij reeksen als Samson en Gert, Kabouter Plop, Piet Piraat en bijhorende merchandise voor Studio 100.

In 2003 werd de stripversie van de Ketnet-reeks W817 opgestart door Standaard Uitgeverij waarbij Hec Leemans instond voor de scenario’s en Lighthouse voor het tekenwerk. Van W817 verschenen er zestien titels.
Een jaar later maakte Wim zijn eerste ‘echte’ BV-strip, Kim, gebaseerd op tennisster Kim Clijsters. Er verschenen twee albums van.
In 2006 wordt de samenwerking met Standaard Uitgeverij verdergezet met een derde reeks. De Ketnet-soap En daarmee basta! is de opvolger van W817, zowel op televisie als in stripvorm waarvan het scenario van Tom Bouden kwam.

Sinds 2011 werken Wim en Luc samen met Hec Leemans verder aan de nieuwe succesvolle reeks Vertongen & Co, gebaseerd op de populaire stripfiguur Markske uit de reeks F.C. De Kampioenen.

In 2017 hoopt Wim ook zijn eigen geschreven humorstripreeks , Léon & Napoleon, uit te kunnen brengen.

In zijn zesentwintigjarige stripcarrière realiseerde Wim een 190-tal stripverhalen en voorleesboeken.

Buiten strips tekenen is Wim sinds 2010 ook docent stripauteur aan Syntra Hasselt en is hij ook professioneel met fotografie bezig onder de naam Wim Box (naar de familienaam van zijn moeder).

Copyright © 2023 Standaard Uitgeverij