nieuws

‘Bart Van Loo is in topvorm’

In De Bourgondiërs neemt meesterverteller Bart Van Loo de lezer op sleeptouw langs duizend jaar Europese geschiedenis. Zijn zoektocht voert hem naar het ontstaan van de Nederlanden in de vijftiende eeuw. En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding.

De Bourgondiërs is een wervelend verhaal van brandstapels en banketten, pest en steekspelen, Jeanne d’Arc, Jan Van Eyck, Filips de Goede en het Gulden Vlies. Een even spannende als leerrijke verkenning van de middeleeuwen.

Lovende woorden

Meteen bij verschijnen mocht Bart Van Loo al rekenen op lovende woorden van verschillende recensenten. ‘Bart Van Loo is in topvorm’, stond in een vijf sterren-recensie in De Morgen. ‘De perfecte gids door het verleden,’ klonk het in De Standaard. Ook in Het Nieuwsblad werd Van Loo geprezen om zijn vertelkunst: ‘Nooit eerder werd de wording van de Lage landen met zoveel flair verteld als door Van Loo.’
Binnen een week werd de vierde druk van het boek ingezet – een droomstart dus, voor De Bourgondiërs.

Leesfragment

Ben je nieuwsgiering geworden naar het nieuwste boek van Van Loo? Lees hier direct een fragment!

‘Onze geschiedschrijving staat bol van de boekwerken waarin wordt uitgelegd hoe de Nederlanden eind zestiende eeuw uit elkaar vielen. De historiografie heeft zoveel aandacht voor die pijnlijke boedelscheiding dat we ons zelden de vraag stellen hoe het daarvoor zat. Alsof we altijd samen waren geweest.

Ik begon te lezen en reisde door de tijd langs Dijon, Parijs, Rijsel, Gent, Brussel, Mechelen, Delft, Gouda, Nijmegen en ‘s-Hertogenbosch. Ik zag ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars. Brandstapels en banketten, pest en steekspelen, Jeanne d’Arc, Filips de Goede en het Gulden Vlies. De lange zoektocht leidde me naar het ontstaan van de Nederlanden in de vijftiende eeuw.

En wat bleek? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding.’

Lezingen

De komende maanden zal Van Loo met De Bourgondiërs Vlaanderen en Nederland doorkruizen. Hier vind je een overzicht van zijn lezingen en optredens.

 

Kan je niet wachten om het boek zelf in handen te hebben? De Bourgondiërs bestel je via deze link:

Overzicht

Bart van Loo

De Bourgondiërs

Meesterverteller Bart Van Loo neemt de lezer op sleeptouw langs duizend jaar Europese geschiedenis. Zijn zoektocht voert hem naar het ontstaan van de Nederlanden in de vijftiende eeuw. En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding. De Bourgondiërs vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars. Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden. Bart Van Loo’s even spannende als leerrijke verkenning van de middeleeuwen groeit gaandeweg uit tot een indrukwekkende cultuurgeschiedenis. Meeslepend en erudiet vertelt hij waar wij vandaan komen. Een wervelend verhaal van brandstapels en banketten, pest en steekspelen, Jeanne d'Arc, Jan van Eyck, Filips de Goede en het Gulden Vlies. '‘Van Loo’s kracht is zijn enthousiaste verteltrant. In zijn boek zit een tv-serie van minstens vier seizoenen à la ‘The Crown, of een film als The Favorite over de verwikkelingen aan het Britse hof van Queen Anne.’' Vrij Nederland 'Liefhebbers van etymologie zullen genieten.' En route 'Van Loo vertelt je als een goede vriend over een historische reis vol opwindende gebeurtenissen die vaak een verrassende wending nemen.' Maison en France

Lees méér.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief