nieuws

‘Bart Van Loo is in topvorm’

In De Bourgondiërs neemt meesterverteller Bart Van Loo de lezer op sleeptouw langs duizend jaar Europese geschiedenis. Zijn zoektocht voert hem naar het ontstaan van de Nederlanden in de vijftiende eeuw. En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding.

De Bourgondiërs is een wervelend verhaal van brandstapels en banketten, pest en steekspelen, Jeanne d’Arc, Jan Van Eyck, Filips de Goede en het Gulden Vlies. Een even spannende als leerrijke verkenning van de middeleeuwen.

Lovende woorden

Meteen bij verschijnen mocht Bart Van Loo al rekenen op lovende woorden van verschillende recensenten. ‘Bart Van Loo is in topvorm’, stond in een vijf sterren-recensie in De Morgen. ‘De perfecte gids door het verleden,’ klonk het in De Standaard. Ook in Het Nieuwsblad werd Van Loo geprezen om zijn vertelkunst: ‘Nooit eerder werd de wording van de Lage landen met zoveel flair verteld als door Van Loo.’
Binnen een week werd de vierde druk van het boek ingezet – een droomstart dus, voor De Bourgondiërs.

Leesfragment

Ben je nieuwsgiering geworden naar het nieuwste boek van Van Loo? Lees hier direct een fragment!

‘Onze geschiedschrijving staat bol van de boekwerken waarin wordt uitgelegd hoe de Nederlanden eind zestiende eeuw uit elkaar vielen. De historiografie heeft zoveel aandacht voor die pijnlijke boedelscheiding dat we ons zelden de vraag stellen hoe het daarvoor zat. Alsof we altijd samen waren geweest.

Ik begon te lezen en reisde door de tijd langs Dijon, Parijs, Rijsel, Gent, Brussel, Mechelen, Delft, Gouda, Nijmegen en ‘s-Hertogenbosch. Ik zag ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars. Brandstapels en banketten, pest en steekspelen, Jeanne d’Arc, Filips de Goede en het Gulden Vlies. De lange zoektocht leidde me naar het ontstaan van de Nederlanden in de vijftiende eeuw.

En wat bleek? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding.’

Lezingen

De komende maanden zal Van Loo met De Bourgondiërs Vlaanderen en Nederland doorkruizen. Hier vind je een overzicht van zijn lezingen en optredens.

 

Kan je niet wachten om het boek zelf in handen te hebben? De Bourgondiërs bestel je via deze link:

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief