nieuws

Bart Van Loo op de longlist Libris Geschiedenisprijs 2019

Bart Van Loo staat met De Bourgondiërs op de longlist van de Libris Geschiedenisprijs 2019. Uit meer dan driehonderd inzending koos de jury onder leiding van Sybrand Buma tien titels.

 

De Bourgondiërs, waarin meesterverteller Bart van Loo op briljante wijze het ontstaan van de Lage Landen uitlegt, is dus één van de genomineerde boeken. Bart van Loo is de enige Vlaming op deze lijst.

Op 7 september wordt de shortlist bekendgemaakt en op 27 oktober vindt de uitreiking plaats. De prijs wordt uitgereikt door Sybrand Buma tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT. Bekijk de gehele longlist en extra informatie hier.

Proficiat, Bart!

 

Overzicht

Bart van Loo

De Bourgondiërs

Meesterverteller Bart Van Loo neemt de lezer op sleeptouw langs duizend jaar Europese geschiedenis. Zijn zoektocht voert hem naar het ontstaan van de Nederlanden in de vijftiende eeuw. En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding.

De Bourgondiërs vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars. Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden.

Bart Van Loo’s even spannende als leerrijke verkenning van de middeleeuwen groeit gaandeweg uit tot een indrukwekkende cultuurgeschiedenis. Meeslepend en erudiet vertelt hij waar wij vandaan komen.

Een wervelend verhaal van brandstapels en banketten, pest en steekspelen, Jeanne d'Arc, Jan van Eyck, Filips de Goede en het Gulden Vlies.
'‘Van Loo’s kracht is zijn enthousiaste verteltrant. In zijn boek zit een tv-serie van minstens vier seizoenen à la ‘The Crown, of een film als The Favorite over de verwikkelingen aan het Britse hof van Queen Anne.’' Vrij Nederland 'Liefhebbers van etymologie zullen genieten.' En route
'Van Loo vertelt je als een goede vriend over een historische reis vol opwindende gebeurtenissen die vaak een verrassende wending nemen.' Maison en France

Lees méér.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief