nieuws

Begrijpen we het Oosten wel? Jan Van Eycken legt uit

Het Oosten oefent steeds meer aantrekkingskracht uit op westerlingen. Op zoek naar innerlijke rust experimenteren we met mindfulness, meditatie, yoga en zenpraktijken. Maar of dat tot een beter begrip van de oosterse religies leidt, is nog maar de vraag… Jan Van Eycken geeft een overzicht van deze religies in In de ban van Boeddha & Brahman.

Het hindoeïsme en boeddhisme, bij ons de bekendste oosterse religies, vormen op zich een verzameling van diverse stromingen die zich moeilijk in een synthese laten vatten. Westerse uitdrukkingen schieten tekort om complexe en vreemde begrippen als wedergeboorte, karma, meditatie en leegte correct weer te geven.

Bovendien vertrekt het hindoeïsme niet van hetzelfde godsbeeld als het christendom, waarin het geloof in één God centraal staat, terwijl in het boeddhisme zelfs een taboe rust op God. Maar op spiritueel vlak staan we misschien dichter bij elkaar dan we denken

Welk beeld hebben wij in het Westen van de oosterse religies? Zijn er mensen die als brugfiguur tussen Oost en West de dialoog aangaan? Zijn er in Azië zelf ontmoetingen geweest tussen de wereldreligies, en hoe verliepen die? In de ban van Boeddha & Brahman heldert een aantal misvattingen over het hindoeïsme en boeddhisme op en wil het onbegrijpelijke dichterbij brengen.

 

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief