nieuws

Benny Lindelauf wint Gouden Lijst 2017

Benny Lindelauf heeft de Gouden Lijst 2017 gewonnen. In de categorie oorspronkelijk Nederlandstalige boeken sleepte zijn laatste boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor de prijs in de wacht.  Als de bergen huilen van Gerda Van Erkel werd eervol tweede.

Het verhaal wordt in prachtige taal verteld, licht-ironisch, beeldend en zonder bombast

Hoe Tortot zijn vissenhart verloor vertelt het verhaal van een cynische oorlogskok die op een dag een gevluchte soldaat in één van zijn voorraadvaten vindt. Het liefst van al wil Tortot hem aangeven aan zijn oversten, maar een verkoudheid strooit roet in het eten. En tot zijn grote verbazing groeit er een sterke vriendschap.

Uit het juryrapport: “Rasverteller Benny Lindelauf en illustrator Ludwig Volbeda laten in Hoe Tortot zijn vissenhart verloor in woord en beeld de dwaasheid van het oorlogsbedrijf zien. Het verhaal wordt in prachtige taal verteld, licht-ironisch, beeldend en zonder bombast. Het boek daagt de lezer uit, neemt hem mee én laat hem nadenken. De buitengewone originaliteit, de compleetheid van het verhaal, het overtuigende absurdisme en de opvallend goede en rijke vertel- en tekenstijl gaven de doorslag” 

De Gouden Lijst is dé juryprijs voor jeugdliteratuur voor de leeftijd 12 tot 15 jaar. Aan de prijs is per categorie een bedrag van €1.500,- verbonden. Jurylid en boekvlogger Jörgen Apperloo maakte van alle genomineerde boeken een vlog. Hieronder kan je die van de winnaar en de runner-up bekijken.

 

 

 

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief