nieuws

Binnenkort een studiekeuze maken? Laat je leiden door je KernTalenten!

Ouders, vrienden, leerkrachten en het Centrum voor Leerlingenbegeleiding adviseren jongeren met de allerbeste bedoelingen. Toch heeft meer dan 30% spijt van zijn studiekeuze. 30 à 40% stopt met zijn studies al in het eerste jaar. En meer dan 50% doet niet het werk conform zijn diploma. Hoeveel verspilling van energie, talent en geld en hoeveel persoonlijk verdriet zitten daarachter verborgen?

Danielle Krekels, auteur van Beken(d) talent en Krachtig met KernTalenten, maakte het haar levensdoel om komaf te maken met dit soort verspilling. Ze wil zoveel mogelijk mensen helpen om constructieve keuzes te maken, zowel op studievlak als professioneel vlak. In 1989 had ze een aha-erlebnis die de start van de KernTalentenmethode betekende. Een kind wordt niet creatief door met LEGO te spelen, maar speelt graag met LEGO omdat het al creatief is.

KernTalenten zijn de ingrediënten die je van nature in je hebt. Eens je die kent en de precieze eigenschappen ervan, kun je kiezen welke gerechten (beroep, rol, takenpakket) je wilt én kunt maken. De studiekeuze-oefening van de KernTalentenmethode helpt je vervolgens om uit te zoeken waar zich de beste recepten (studies, trainingen, opleidingen) bevinden om dat gerecht goed te leren maken. En werkgevers betalen met plezier voor koks die lekkere gerechten aan hun klanten voorschotelen.

De sleutel om een passende studiekeuze te maken vind je dus niet via een testje op het internet of bij instellingen zoals hogescholen of universiteiten. Een KernTalentenanalyse is daarentegen wél een gids die je helpt kiezen uit het oneindige aanbod van studierichtingen. Op het einde van deze oefening houd je twee tot vijf mogelijkheden over, die je dan afvinkt met je sterke, halve en kleine KernTalenten.

Zo maak je een weloverwogen keuze vanuit je hart én je verstand. Een keuze waar je na 25 jaar nog gelukkig mee bent en waarmee je – zoals neurowetenschapper prof. dr. Dick Swaab het zegt – je ouders veel geld en jezelf veel verdriet en verlies aan zelfvertrouwen bespaart.

 

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief