nieuws

Boek van Greta Thunberg en haar familie

Eerder dit jaar maakten we kennis met Wij zijn het klimaat van Anuna De Wever en Kyra Gantois, maar ook klimaatactiviste Greta Thunberg heeft een duidelijk verhaal te vertellen. Haar familie schreef erover in Ons huis staat in brand: een uitzonderlijk en ontroerend verhaal van een gezin dat laat zien wat we zelf kunnen doen voor een betere wereld. Meer nog dan dat is dit een verhaal over de crisis die ons allemaal aangaat.

Op 20 augustus 2018 begon de Zweedse Greta Thunberg, vijftien jaar oud, haar actie als klimaatspijbelaar. Europa beleefde op dat moment de warmste zomer in drie eeuwen; hittegolven, droogte en bosbranden teisterden het continent. Greta besloot iedere dag voor het Zweedse parlement te protesteren om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Wat begon als een actie van één jonge vrouw groeide in korte tijd uit tot een wereldwijde beweging.

‘Ik ben gewoon voor het Zweedse parlement gaan zitten. Ik had nooit gedacht dat dit zo groot zou worden.’ – Greta Thunberg

‘Zij heeft me geïnspireerd. Samen hebben we een revolutie ontketend.’ – Anuna De Wever Van der Heyden

Ons huis staat in brand is een intiem verhaal over een gezin dat hun leven verandert voor de toekomst van hun kinderen. Malena Ernman, de moeder van Greta, beschrijft de moeilijke jaren die voorafgingen aan die dag in augustus: hoe Greta als jong meisje worstelde met depressies en een eetstoornis, hoe haar ouders zochten naar verklaringen en hoe ze omgingen met de diagnose  van Asperger die volgde, hoe Greta voor het eerst over klimaatverandering hoorde en niet kon stoppen erover na te denken, hoe ze haar gezin overtuigde om hun levensstijl fundamenteel te veranderen en te vechten – voor het klimaat en voor de toekomst.

Vice volgde Greta in haar klimaatstrijd. De documentaire bekijk je hier:

Video Klimaatspijbelaars: Greta Thunberg en de scholierendemonstraties

Bron: Vice, YouTube

Moeder Malena Ernman had een internationale carrière als operazangeres. Vader Svante Thunberg is acteur.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief