De geschiedenis van de vooruitgang

Rutger Bregman

De geschiedenis van de vooruitgang

De geschiedenis van de vooruitgang
De geschiedenis van de vooruitgang nadert haar einde. Wij zijn rijker, gezonder en veiliger dan ooit, maar voelen ons steeds vaker tekortgedaan. Waar komt dat onbehagen vandaan? Waarom heeft de vooruitgang zijn beloftes niet ingelost? Op zoek naar antwoorden neemt de talentvolle historicus Rutger Bregman de lezer mee op een reis van de Oerknal tot nu, van het vlaggenschip van Columbus naar het laboratorium van Thomas Edison, van de oudste grotschilderingen naar de beursvloeren op Wall Street. Het is een geschiedenis die iedereen aangaat en die veel zegt over de echte uitdagingen van de eenentwintigste eeuw. Bregman verweeft natuurkunde en archeologie, biologie en psychologie, filosofie en geschiedenis in één wervelend betoog. Hij vertelt het verhaal van het uitzonderlijke zoogdier de mens, die zich in zijn uithoek van het heelal vastklampt aan verhalen, maar nu aan het eind van zijn Latijn lijkt. De geschiedenis van de vooruitgang is een zoektocht naar een nieuw vooruitgangsgeloof in een tijdperk dat er maar niet in kan voorzien.

Over De geschiedenis van de vooruitgang

Een indrukwekkend boek. Vlotte pen, goed doordacht en ondersteund met feiten.
Dirk Verhofstadt (De Morgen)
Bregman schrijft even doorwrocht en soepel als zijn landgenoot Geert Mak, maar hoeft qua bravoure en schwung niet onder te doen voor Bas Haring.
(Humo)
Nog maar nauwelijks een kwarteeuw loopt hij rond op aarde, en nu al heeft historicus Rutger Bregman geschiedenis geschreven met het bijzonder toegankelijke 'De geschiedenis van de vooruitgang'.
(Algemeen Dagblad)