De naakte kroon

Jan Berghe

De naakte kroon

De naakte kroon
€ 18.00

De naakte kroon is ook verkrijgbaar als E-book

Het verleden van alle dynastieën staat bol van schandalen in hun meest rauwe vorm: promiscuà¯teit, perversiteit, machtshonger, decadentie, diefstal en bedrog.

De voorbije driehonderd jaar werd Europa geregeerd door gestoorde heersers. Spanje en Portugal zaten opgescheept met waanzinnige monarchen; de troon van Pruisen werd bezet door megalomanen en psychopaten; Engeland ging gebukt onder de grollen van het huis van Hannover; de Duitse en Belgische Coburgs waren - net als de Franse en Spaanse Bourbons - op seks gefocuste maniakken; de Habsburgers hadden monsterlijke misvormingen door inteelt en Rusland lag eeuwen onder de knoet van drankzuchtige, liederlijke en onberekenbare tsaren.

In vergelijking met de kroondragers uit het verleden zijn de hedendaagse royals koorknapen en boegbeelden van goed fatsoen. Zelfs al rijden ze een scheve schaats of zijn ze betrokken bij schandalen.

De naakte kroon is de verbijsterende geschiedenis van de Europese dynastieën, anders bekeken en anders beschreven. Vrijmoedig, zonder ingenieuze eufemismen maar vooral zonder de kruiperigheid die de meeste jubelwerkjes van monarchistische broodschrijvers ongenietbaar maakt.

Uitgaven van Jan Berghe.