De Weense sigarenboer

Robert Seethaler

De Weense sigarenboer

De Weense sigarenboer
De zeventienjarige Franz verruilt de idyllische schoonheid van het Oostenrijkse merendistrict voor de drukte van Wenen. Zijn heimwee verdwijnt snel in de hectiek van de stad. Franz is in opleiding bij de oudere sigarenverkoper Otto Trsnyek; hij zal de inwoners van Wenen snel gaan voorzien van kranten en rookwaren. Een van zijn vaste klanten is professor Freud, die niet alleen regelmatig langskomt voor sigaren, maar ook kwistig is met adviezen voor het liefdesleven van de jonge Franz. Het is 1937. Het zal nog maar een paar maanden duren voor de annexatie van Oostenrijk door Duitsland zal plaatsvinden, waardoor de levens van de jonge tabaksverkoper, Otto en professor Freud onherroepelijk zullen veranderen.

Over De Weense sigarenboer

Weemoedig én optimistisch, en met fijn potlood geschreven: een perfect decemberboek!
(Humo)
Een en ander met de onnavolgbare Seethaler-toets (zie ook Een heel leven), waarin helderheid en vanzelfsprekendheid zich op geheimzinnige wijze verbinden tot iets dat een melancholiek stemmende ontroering wekt. Prachtig boek.
Herman Jacobs (Knack Focus)
Dit portret van het Wenen van voor de oorlog is teder en weemoedig. 'De Weense sigarenboer' is geschreven in een ingetogen stijl waardoor het verhaal des te meer indruk maakt.
(The Times Literary Supplement)
Op wonderlijke wijze laat Seethaler zien hoe het volwassen worden het leven weliswaar rijker maakt, maar ook gecompliceerder.
(Der Spiegel)
Dit is een roman over de vonken die het duister verlichten, een roman over wijsheid, compassie, verzet en moed. 'De Weense sigarenboer' is indringend en hoopgevend.
(The Daily Mail)