De weg naar huis

Yaa Gyasi

De weg naar huis

De weg naar huis
Twee halfzussen, Effia en Esi, groeien apart van elkaar op in het achttiende-eeuwse Ghana. Effia wordt uitgehuwelijkt aan een Engelsman, om vervolgens in weelde te leven. Esi wordt gevangengenomen, verkocht als slaaf en op de boot naar Amerika gezet. Weg naar huis vertelt over de levens van de nakomelingen van Effia en Esi in de daaropvolgende driehonderd jaar. Yaa Gyasi beweegt zich vrijelijk door de geschiedenis en tussen twee continenten – van de stammenstrijd en slavernij in Ghana naar de Burgeroorlog in Amerika, en van de kolenmijnen in het zuiden van de Verenigde Staten naar de volksverhuizingen richting Manhattan in de twintigste eeuw – en schetst zo een krachtig en indringend portret van volken in beroering.

Over De weg naar huis

Inhoudelijk is dit een rijke en onthullende roman die een licht laat schijnen op hoofdstukken uit de zwarte geschiedenis die op nog maar weinig aandacht konden rekenen.
(De Standaard)
Gyasi overtuigt met boeiend debuut
(Hebban)
Een sensatie. Allereerst om de literair-historische ambitie van de jonge schrijfster.(…) Bloed en tranen druppelen uit dit boek.
(De Limburger)
Een rijk en overweldigend boek. Gyasi doorbreekt veel taboes, van de rol van Afrikaanse slavenjagers tot de vaak ongemakkelijke verhouding nu tussen zwarte Amerikanen en Afrikaanse immigranten in de VS. Gyasi vertelt veel roerende verhalen met scènes en personages die je bijblijven
(de Volkskrant)
Zonder een spoor van rancune of bitterheid geeft Gyasi stem aan haar personages, verplaatst ze zich soepel van Ghana naar Amerika en weer terug, weet gracieus de regie over het door haar gearrangeerde drama te behouden, en slaagt erin de lezer meer te laten begrijpen van de Verenigde Staten anno nu. De kracht van het boek ligt in de meeslepende en soepele manier waarop een enorm hoofdstuk uit de geschiedenis van Afrika en Amerika tot leven wordt gebracht.
(Trouw)