Kindsoldaat

Oscar van den Boogaard

Kindsoldaat

Kindsoldaat
De ontrafeling van een familiegeschiedenis. Kindsoldaat is een epos over twee voorname Nederlandse families op de grens met Duitsland. Tegen de achtergrond van oorlogen en grote maatschappelijke veranderingen houden zij vast aan de oude wereldorde. Familiekasteel Metternich heeft een Limburgse en een Pruisische poort. Eind 19de eeuw wordt daar de tweeling Nol en Max geboren, die hun jeugd doorbrengen met het buurmeisje Nora. Wanneer aan het begin van de Eerste Wereldoorlog de achttienjarige broers het kasteel ieder door een andere poort verlaten, komen ze aan weerszijden van de geschiedenis terecht. De gevolgen van hun keuzes zullen het lot van de volgende generaties bepalen. Zo zal in het moeizame huwelijk van Nora de tweeling altijd een beslissende rol spelen. Als in de jaren vijftig haar opstandige dochter Elsie op een skivakantie de prins leert kennen, lijkt deze liefde even onmogelijk als noodzakelijk. Elsies levensmotto was het residu van haar onfortuinlijke ervaringen: alles is zwaartekracht! Dingen overkwamen en verpletterden je. Een mens kon maar het beste in zijn bed blijven liggen en afwachten, maar zelfs daar was je niet veilig.

Over Kindsoldaat

Een magnum opus heet dat. 'Kindsoldaat' heeft er de omvang én de klasse voor: het boek telt bijna zeshonderd pagina's, laat in drie delen minstens evenveel generaties op magische wijze uit hun graf verrijzen en toont een schrijver op het toppunt van zijn kunnen. ... 'Kindsoldaat' is met andere woorden een verrukkelijke totaalbelevenis en een waarachtig liefdesepos ineen, geschreven in een taal even levendig als het water uit de bron waarmee dit sprookje begint.
(De Standaard der Letteren)
***** "Aan u om dit boek te ontdekken als een literaire parel, het beste van de schrijver tot dusver.
(Het Nieuwsblad)
**** Van den Boogaards echte claim to fame is deze historische roman, geboren uit een trauma maar desondanks verrassend licht.
(HUMO)