Morgenlicht

Selahattin Demirtas

Morgenlicht

Morgenlicht
Morgenlicht bestaat uit twaalf verhalen – sommige autobiografisch – waarin vrouwen de hoofd rol spelen: moeders, meisjes, kinderen, carrièrevrouwen. Ieder zijn ze op hun eigen manier op zoek naar vrijheid, het doorbreken van sociale conventies en het recht om lief te hebben: de jonge Seher en haar eerste, dramatische kennismaking met een jongen, schoonmaakster Nazan die per ongeluk in een demonstratie terechtkomt, het Syrische meisje Mina dat samen met haar moeder de oorlog ontvlucht, en de hoogopgeleide Nermin die geen sterke band met haar vader had maar ongemerkt van hem de grootste levenslessen kreeg. De Koerdische Selahattin Demirtas schreef vanuit de Turkse gevangenis een prachtige verhalenbundel, vol ironie, sociale kritiek en psychologisch inzicht. Met overtuigende stemmen en een wervelend ritme slaagt hij erin de emoties en situaties in hedendaags Koerdistan op een directe, heldere en onvergetelijke manier te vatten.

Over Morgenlicht

Ik zou willen dat deze pagina's voor altijd verdergingen. Dit boek herinnert ons in moeilijke tijden eraan dat er hoop zit in de mens...
(T24)
De vrouwen en meisjes in de verhalen zijn zo herkenbaar en levensecht. Deze verhalen gaan over ons allemaal. Het ene moment moet je glimlachen om de vertrouwde, grappige stijl, terwijl je drie zinnen verder ineens een stomp in de maag krijgt.
(Cumhuriyet)

Uitgaven van Selahattin Demirtas.