Propaganda in België (1934-1951)

Paul Van Damme

Propaganda in België (1934-1951)

Propaganda in België (1934-1951)
Verdoken propaganda is als gif: traag werkend, maar dodelijk efficiënt. Aan de hand van 10 universele technieken toont Paul Van Damme glashelder hoe propaganda werkt. Hij belicht 35 concrete verhalen, die rijkelijk geïllustreerd zijn met dikwijls nooit eerder gepubliceerde archiefbeelden. Dit boek focust op een bijzonder woelige periode in de Belgische geschiedenis: de regeringsperiode van Leopold III (1934-1951). In die turbulente jaren voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog vormden conflicten de rode draad. Voor welke dynamiek zorgde propaganda toen? En hoe zit het vandaag? Worden diezelfde technieken nog altijd gebruikt? De auteur analyseert, vergelijkt en actualiseert. De stijl is illustratief en narratief. Toegankelijk en meeslepend, zoals geschiedschrijving moet zijn. PAUL VAN DAMME werkt als leraar geschiedenis en heeft al heel wat geschiedenisuitgaven op zijn palmares, zowel educatieve als wetenschappelijke: Zonder woorden? Een geschiedenis van België in spotprenten (2011), Vriend over vijand. De Grote Oorlog in spotprenten (2013) en Brugge. Een verhaal van een stad (2016). Ook verleende hij zijn medewerking aan een BBC-reportage en tentoonstellingen in binnen- en buitenland. De pers over Vriend over vijand: ‘Een prachtig uitgegeven boek. En een zeer geslaagde krachttoer om historische spotprenten van 100 jaar geleden uit te leggen aan een publiek van vandaag.’ – PIET CHIELENS, IN FLANDERS FIELDS MUSEUM ‘Een boek dat urenlang de aandacht vasthoudt’ – DE MORGEN ‘Een bijzonder rijk geïllustreerd en origineel boek’ – DE STANDAARD

Over Propaganda in België (1934-1951)

Mijn grootste waardering gaat vooral uit naar de wijze waarop Van Damme via dit boek mensen weerbaar wil maken om zich een juiste opinie te vormen.
Hilde Crevits (minister van Onderwijs)
Van Damme kwijt zich consciëntieus en gedreven van zijn taak om in de mengelmoes van verdoezelende, provocerende, goedbedoelde en leugenachtige praktijken de waarheid boven water te halen.
(De Morgen)
'Propaganda in België, 1934-1951' is schitterend. Het mag in geen enkele boekenkast ontbreken, toch niet van mensen die een hart hebben voor geschiedenis. Het is een boek waarvan ik wou dat ik het zelf had geschreven.
Bruno De Wever (professor aan de UGent)