Wat op het spel staat

Philipp Blom

Wat op het spel staat

Wat op het spel staat
Wat als een historica over vijftig jaar terugkijkt naar het begin van de 21ste eeuw? Zij zal versteld staan dat wij – verblind door onze dagelijkse beslommeringen en ons kortetermijnperspectief? – de twee grootste bedreigingen die homo sapiens te wachten stonden niet zagen: een wereldomvattende klimaatcrisis met alle gevolgen van dien, en de digitalisering van arbeid die leidde tot massawerkloosheid en een algeheel verlies van zin en betekenisgeving. In Wat op het spel staat analyseert Philipp Blom het historische scharnierpunt waarop wij ons bevinden aan de hand van verhelderende parallellen met andere historische aardverschuivingen, zoals het einde van het Romeinse Rijk, de Verlichting en de Duitse Weimarrepubliek. Het resultaat is een vlammend betoog vol sterke beelden en scherp verwoorde inzichten, dat iedereen zou moeten lezen die zich zorgen maakt over de toekomst van wat wij voor waardevol houden: vrijheid, tolerantie, het klimaat, arbeid, democratie en mensenrechten.

Over Wat op het spel staat

Philipp Blom heeft nog nooit een slecht boek geschreven. Met 'Wat er op het spel staat' gaat hij, na al die briljante boeken, nog een stap verder. Hij spreekt ons allemaal aan met zijn vertelkracht en zijn doordringende historische analyse. Dit is een onontkoombaar boek.
(Jeroen Olyslaegers)
Zonder twijfel het belangrijkste boek dat ik de afgelopen jaren gelezen heb. Philipp Blom beschrijft de maatschappelijke, ecologische en politieke gevolgen van de klimaatverandering op zo'n genuanceerde manier dat er geen ontkomen is aan zijn conclusies. Wat staat er op het spel? Alles.
(Paul Verhaeghe)