Wij drieen

Julia Blackburn

Wij drieen

Wij drieen
Wij drieën is het verhaal van Julia Blackburn, haar vader Thomas en haar moeder Rosalie. Thomas is een dichter en een alcoholist, Rosalie een flirtzieke kunstenares. Rosalie beschouwt Julia als haar vertrouwelinge, maar dat verandert als Rosalie van Thomas scheidt en huurders in huis neemt, altijd mannen, altijd mogelijke sekspartners. Wanneer een van de huurders een affaire krijgt met Julia, lijkt de relatie tussen moeder en dochter voorgoed verstoord. Tot het voorjaar van 1999. Dan krijgt Rosalie te horen dat ze aan leukemie lijdt en ze besluit haar laatste levensjaar met haar dochter door te brengen. Eindelijk zijn ze in staat elkaar de waarheid te zeggen. De geliefde en veelgeprezen auteur Julia Blackburn heeft met Wij drieën het onmogelijke voor elkaar gekregen: ze beschrijft een traumatische, schokkende jeugd op een lichte, vaak geestige toon. Het resultaat is een pijnlijk eerlijk, maar ook hoopgevend boek over een verloren jeugd.

Over Wij drieen

Prachtig geschreven.
(Het Parool)
Ondanks alle misère is 'Wij drieën' nooit beknellend of troosteloos.
(De Morgen)
Blackburns herinneringen aan haar moeilijke jeugd zijn niet rancuneus, dankzij haar relativeringsvermogen en literair meesterschap.
(Trouw)
Een verschrikkelijk goed geschreven familiekroniek. De werkelijkheid tart de fantasie.
(De Volkskrant)
Een ingetogen boek over emotionele exhibitionisten, perfect in evenwicht tussen distantie en intimiteit, tussen haar en liefde.
(NRC Handelsblad)