nieuws

[Boekenbeurs] Het WPG Café is terug!

Net als vorig jaar vullen we het Rood Podium in Hal 4 elke middag met de meest inspirerende lezingen en boeiende gesprekken.

Van beklijvende taferelen bij Manteau Crime, innovatieve YA bij het Davidsfonds en waargebeurde verhalen bij M-Books tot het literaire neusje van de zalm bij De Bezige Bij: voor het WPG Café halen we het onderste uit de kan. En omdat nieuwe ideeën het best aarden in een gemoedelijke sfeer, heffen we aansluitend het glas.

 

 

 

Programma

Zondag 29 oktober

13u – 13u50 Pieter Aspe

Na een onbarmhartig jaar staat de meester van de Vlaamse misdaadliteratuur er weer. Van Pieter Aspe verscheen dit najaar niet alleen de 40ste Van In, De butlerknop. Samen met tekenaar en hartsvriend Marec schreef hij ook Afscheid van een muze: het verhaal van de unieke liefde tussen hem en zijn muze, Bernadette Vandenbroucke, die na een oneerlijke strijd tegen kanker op 31 augustus 2016 het leven liet. Een openhartig gesprek over afscheid, over leven, over schrijven.

14u – 14u50 Is empathie altijd goed?

In deze tijd van sociale ongelijkheid klinkt een sterke roep om meer empathie. Maar is empathie altijd goed? De Gentse professor Ignaas Devisch toont in zijn nieuwe boek aan dat empathie geen wondermiddel is waarmee we alle maatschappelijk problemen kunnen oplossen. Eerder verscheen van Ignaas Devisch Rusteloosheid – Pleidooi voor een mateloos leven.

Tijdens zijn lezing daagt hij de lezer uit na te denken over ons mensbeeld: schuilt in ieder mens behalve een vriend niet ook een schurk?


Maandag 30 oktober

13u – 13u50 Een jihad van liefde

Mohamed El Bachiri is een Marokkaanse Belg, moslim en Molenbekenaar. Hij is de man die op 22 maart 2016 bij de aanslagen in Brussel zijn vrouw verloor en met 3 kinderen achterbleef. Zijn liefdevolle speech in het tv-programma De Afspraak eind december beroerde miljoenen en werd het meest bekeken filmpje ooit op de Vlaamse televisie.

In Een jihad van liefde buigt Mohamed het leed dat hem is aangedaan op moedige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid.

Gesprek in het Frans.

14u – 14u50  Het merk België

Vergeet de Rode Duivels, de frieten, de chocolade, het koningshuis… België hangt aan elkaar door de ratio: een betrouwbare sociale zekerheid, een goede levensstandaard en economische welvaart. Het is een verstandshuwelijk zonder grote verhalen. Wouter Verschelden en Jan Callebaut spreken over de kansen en uitdagingen voor het merk België en de dynamiek die de beleving ervan bepaalt. Is het tijd voor een nieuw verhaal voor de nv België?


Dinsdag 31 oktober

13u – 13u50  Rosie en Moussa

Rosie en Moussa zijn beste vrienden die af en toe dingen doen die eigenlijk helemaal niet mogen, maar elkaar vooral door dik en dun steunen!
Als Rosie een brief krijgt van haar vader, smeden ze plannen om hem op te zoeken. En als Moussa’s oom in de problemen zit is Rosie er als de kippen bij om te helpen.
De succesvolle jeugdreeks van creatieve duizendpoot Michaël De Cock en illustratrice Judith Vanistendael komt binnenkort uit als langspeelfilm. Dorothée Van den Berghe, (Meisje en My Queen Karo) neemt de regie voor haar rekening.

In gesprek met journalist Jan Ruysbergh gaan Michael en Dorothée verder in op de weg die Rosie en Moussa aflegden van tekst naar beeld.

14u – 14u50 Has#tag. Over sexting en catfishing

Samen met vier tienermeisjes schreef jeugdauteur Dirk Bracke het script voor een kortfilm van regieduo Adil el Arbi en Bilall Fallah. Het centrale thema: internetfenomenen catfishing en sexting. Nadien werd het script uitgewerkt tot boek.

Dirk Bracke gaat is gesprek met een van de meisjes en Joy-Anna Thielemans. Thielemans wekte vorige jaar heel wat aandacht voor het fenomeen sexting toen ze ‘intieme’ beelden lekte als stunt voor een campagne tegen geweld tegen vrouwen.


Woensdag 1 november

13u – 13u50 Verhalen uit het kapsalon

Een uniek gesprek met de bekendste kapper van Vlaanderen en Nederland. Dat Koen Crucke naast begenadigd zanger ook in het echte leven kapper was, weten maar weinigen.

Dat er bij de kapper meer besproken wordt dan het weer, hoeft niemand te benadrukken. Crucke kon er wel een boek over schrijven. In Verhalen uit het kapsalon tekende hij op zijn typisch hartelijke én speelse manier de bijzonderste ontboezemingen uit de kappersstoel op, en hij is nog lang niet uitgepraat!

14u – 14u50 Terug naar het dorp van Joe Speedboot met Tommy Wieringa

Tommy Wieringa is de auteur van onder meer Joe Speedboot, Dit zijn de namen en De dood van Murat Idrissi. Het werk van de Nederlandse schrijver wordt in meer dan twintig landen vertaald en werd al gelauwerd met verschillende literaire prijzen.

Jelle Van Riet gaat met de schrijver in gesprek over zijn nieuwe grote roman De Heilige Rita, waarin hij terugkeert naar het dorp van Joe Speedboot. Ook zijn vorige boek, het migratieverhaal De dood van Murat Idrissi, zal uitgebreid ter sprake komen.


Donderdag 2 november

13u – 13u50 Studeren is voor strevers

Het onderwijs in Vlaanderen behoort tot de wereldtop voor kinderen uit de betere sociaaleconomische milieus, maar het faalt voor leerlingen uit meer kwetsbare gezinnen. Hoe kunnen we het tij keren en meer jongeren aan boord krijgen? Dat is de centrale vraag in het boek van Ann Verlinden, docente journalistiek en onderzoeker. Ze gaat op zoek naar antwoorden, maakt een scholenreis langs acht middelbare scholen en praat met hun bevlogen directeurs, leerkrachten en leerlingen.

14u – 14u50 Ben ik een goede moeder?

Marijke Libert stelde 100 moeders de meest prangende vraag en kwam zo tot een ongeziene staalkaart van het moederschap anno 2017. Ze gaat in gesprek over het moederinstinct, de band tussen moeder en kind, opoffering, loslaten, angst, vertrouwen en het leven tussen onmacht en stelligheid. Het moederschap zoals het is: rauw, warm, vertederend, confronterend. Herkenbaar voor moeders uit alle rangen en standen.


Vrijdag 3 november

13u – 13u50 Toni Coppers, Eric Rinckhout & kunsticoon René Magritte

Dit jaar is het exact vijftig jaar geleden dat René Magritte overleed en dat wordt herdacht.

Toni Coppers schreef op vraag van de erven een beklijvende Magrittethriller: De zaak Magritte. Kunstjournalist Eric Rinckhout ontrafelde maar liefst 50 meesterwerken in Magritte ontsluierd. Op de boekenbeurs spreken ze over het werk aan deze bijzondere uitgaven en de kunstenaar die hen het afgelopen jaar het meest nabij was.

14u – 14u50 Het jaar van de hond met Eva Daeleman

Eva Daeleman liep in volle vaart tegen een muur aan. Niet letterlijk, al had ze dat minder erg gevonden, want met een blauw oog heb je wel een goed excuus. Ze crashte en verdween van het scherm. In een openhartig gesprek vertelt Eva hoe ze de aanslagen in Brussel beleefde, zich door een burn-out sloeg en troost vond bij Koning Olav van Zweden: viervoeter, coach, leraar, baas en beste vriend.


Zaterdag 4 november

13u – 13u50 Het beste wat we hebben met Griet Op de Beeck

Griet Op de Beeck schrijft boeken die raken. Ze geven je hartkloppingen, leggen je maag in de knoop en doen je naar adem snakken.

Haar succesvolle debuutroman Vele hemels boven de zevende ontving de De Bronzen Uil Publieksprijs 2013. Ook haar andere titels Kom hier dat ik u kus en Gij nu, werden door lezers omarmd en genomineerd voor verschillende literaire prijzen.

In het WPG Café gaat Griet in gesprek over haar nieuwste roman Het beste wat we hebben.

14u – 14u50 Prenten die praten, woorden die beelden

Over prenten die praten zonder woorden en woorden die beeldig op papier staan. Over de kracht van beeld. En van beeldtaal. Over prentenboeken en boeken met prenten. Over de illustrator als verteller. Over de verteller als illustrator. Met Fatinha Ramos (opkomend talent met krachtige beeldtaal), Leo Timmers (schrijver, illustrator en schilder pur sang) en Gerda Dendooven (docent illustratie en toonaangevend illustrator).

 

Picture1

 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief