lijst

Boekentips: Rébecca Dautremer

Elke week selecteren wij drie geweldige jeugdboeken voor op je leeslijstje. Vandaag komt Zijde  uit, een klassieker van Baricco fantastisch vormgegeven door Rébecca Dautremer. En daarom zetten we dat en nog meer moois van Dautremer op een rijtje.

 

Rébecca Dautremer – Zijde

En waar ligt dat dan precies, dat Japan?

Zijde is een  klassieker van Baricco. Geen roman, maar een verhaal. Over een man, een reis en misschien zelfs de liefde. Rébecca Dautremer gaat de lastige uitdaging aan om tekeningen te voorzien bij dit verhaal en slaat erin met verve. Dautremer illustreert Zijde van een klassieker tot een must have. Een wondermooi verhaal ongezien in beeld gebracht.

Overzicht

Alessandro Baricco

Zijde – Luxe editie

'“En waar ligt dat dan precies, dat Japan?” Alsmaar rechtdoor in die richting. Tot aan het einde van de wereld. Joncour vertrok op 6 oktober. In zijn eentje.' Zijde is voor Baricco geen roman, maar een verhaal. Een verhaal dat begint met een man die een wereldreis maakt en bij een stil meer terechtkomt. Die man heet Joncour, maar hoe het meer heet, dat weet niemand. Baricco voegt er nog aan toe dat men zou kunnen zeggen dat het een liefdesverhaal is. Maar mocht het alleen dat geweest zijn, dan was het niet de moeite om het te vertellen. Zijde illustreren, dat is een gezicht plakken op Joncour, maar niet op de mysterieuze onbekende, daar, in Japan. Noch op het meer. Dat is je een zijdeworm inbeelden van wel een kilometer lang, een sigaret die de wereld rondreisde, Flaubert en een olifant, een tatoeage op de torso van een Japanse krijger, een catalogus van objecten die gered werden uit een brand, enkele mooie blauwe bloemetjes en ook een achterwerk. Dat is een beeld plakken op verdwenen trouw, liefde in stilte, verlangen en smart. Kortom, allemaal afbeeldingen die, op hun manier, nog eens een prachtig verhaal vertellen. Door het plezier waarmee Alessandro Baricco verhalen vertelt, heeft hij indruk gemaakt als een grote hedendaagse schrijver. Zijn eerste roman Land van glas werd in 1995 bekroond met de Prix Médicis étranger en Zijde werd in 1998 uitgeroepen tot Booksellers International Book of the Year. Zijde werd uitgegeven in meer dan veertig landen. Rébecca Dautremer is een van de meest bekende Franse illustratrices. Ze creëerde met o.a. Ik val op jou en Het grote boek van vergeten prinsessen een stijl die talrijke jonge illustratoren beà¯nvloed heeft. Ze tekent zoals anderen schrijven: om voortdurend nieuwe verhalen te vertellen.

Lees méér.

Rébecca Dautremer – Yeti

Ik wil weten of de Yeti echt is. Zou ik durven omkijken?

De Yeti, één van ’s werelds meest mysterieuze en mythische figuren. Nu ik Yeti heb gelezen, weet ik dat hij bestaat. En hoe! “Zijn vacht is zijdeacht, als de baard van grootvader.” Rébecca Dautremer etaleert opnieuw haar onwaarschijnlijk mooie illustraties aan de hand van een prachtig verhaal van haar echtgenoot, Thaï-Marc Le Thanh. Yeti neemt je mee op een prachtige reis. En wil je de yeti ook echt zien? Hoef je je misschien enkel om te draaien.

Rébecca Dautremer – Elvis

Nieuwsgierig opent Elvis zijn pakje. Het is een gitaar.

Thaï-Marc Le Thanh en Rébecca Dautremer nemen het levensverhaal van Elvis onder handen in hun gekende stijl: dromerig, inspirerend en fantastisch vormgegeven. Ontdek de jongen die zijn mama doet lachen, het dorp doet dansen en zijn kansen waagt bij de mooie Priscilla. Een modern sprookje in een uitstekende vertaling van Edward van de Vendel.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief