nieuws

[Boekenweek] De vogel top 100 van Nico de Haan – met 20 bonus vogels

Daar is de lente, daar is de zon. Of dat hopen we toch! Wie vroeg uit de veren moet, heeft het al gemerkt, de koolmees, vink en kanarie van de buren zijn weer aan het zingen geslagen. Een uitstekend excuus om je te verdiepen in de wondere wereld van vogels. Vogelaar Nico de Haan neemt je mee naar buiten, de vogel top 100 achterna.

‘Het aanstekelijk enthousiasme waarmee Nico de Haan over goudhaantjes, kuifmezen, tjiftjafs en groenlingen vertelt, is onweerstaanbaar. Zijn passie voor vogels is op elke bladzijde voelbaar en sleept de lezer mee.’ – (Uit het juryrapport van de Griffeljury)

De herziene editie van De vogel top 100 werd door Nico de Haan aangepast aan de laatste ontwikkelingen en kreeg een vrolijke vormgeving. 120 vogels passeren de revue. Wie dit boek gelezen heeft, mag zich zeker een vogelkenner noemen!

Nico de Haan is bekend door zijn werk voor Vogelbescherming, zijn vogelcursussen, het radioprogramma Vroege Vogels en de tv-programma’s Natuurlijk Nico en Baardmannetjes. Illustrator Elwin van der Kolk heeft als huistekenaar van Vogelbescherming en Sovon honderden vogelillustraties gemaakt en zal nooit genoeg krijgen van deze dieren.

Wist je dat?

  • Hoe zie je méér vogels? Veel vogels zijn bang voor alles wat beweegt, omdat het een roofvogel zou kunnen zijn. Als je vogels goed wilt bekijken, moet je dus heel stil zijn en geen opvallende of snelle bewegingen maken. Als je af en toe even stil gaat zitten en je wacht af, dan zie je vaak veel meer. Vogels vallen door hun schutkleuren niet op in hun leefgebied. Als jij bruine of groene kleren aantrekt als je het bos in gaat, zien ze jou ook niet zo snel!
  • Ooit is iemand erin geslaagd een goudvink in gevangenschap het Wilhelmus (het Nederlandse volkslied) te leren zingen, maar buiten op eigen kracht brengen ze er niet veel van terecht.
  • Wat zegt de snavel? Als je vogels goed bekijkt, kun je aan hun snavel al vaak zien wat ze eten. Huismussen en vinken hebben dikke snavels waarmee ze zaden kunnen kraken. De roodborst met zijn priemsnavel is een echte insecteneter. De merel trekt met zijn stevige snavel wormen uit de grond. De grutto heeft een lange ‘voelsnavel’ om diep in de grond naar wormen te zoeken. De fuut en blauwe reiger hebben een dolksnavel waarmee ze vis doorboren. Roofvogels hebben een haaksnavel om prooien te verscheuren.

De vogel top 100 is geschikt voor liefhebbers vanaf 9 jaar. Lees meer via de link hieronder.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief