nieuws

[Boekenweek] Op stap in de natuur met 8 groene boeken

Tijdens de Boekenweek van 2018 gingen we op avontuur door het literaire landschap van de natuurboeken en vonden we rust en ontspanning in de meest onverwachte hoekjes. We leerden bosbaden, gingen op zoek naar de mooiste vogels en werden ons bewust van de kwetsbaarheid van de planeet. Een dag gemist? Niet getreurd, wij zetten de mooiste groene boeken nog eens op een rijtje.

Hét geheim om gezonder, rustiger en gelukkiger te worden: Shinrin-Yoku!

Heb jij al gehoord van Shinrin-Yoku? Als dat nog niet het geval is, dan wordt dat hoog tijd! Want de voordelen van bosbaden zijn talrijk. De Japanse Dr. Qing Li legt uit Shinrin-Yoku zo belangrijk is.

Zondag bosdag met ‘Het bosboek’ van Sarah Devos: trek erop uit!

Een zondag tijdens de boekenweek onder het thema natuur? Dan zeggen wij: Zondag Bosdag! Creatieve duizendpoot Sarah Devos is elke zondag in het bos te vinden en als het even kan ook ALLE andere dagen van de week. Trek jij er vandaag op uit of bereid je je al voor op een spectaculaire uitstap in de natuur? Met Het bosboek onder de arm ontdek je deze zondag echt álle tinten groen.

De vogel top 100 van Nico de Haan – met 20 bonus vogels

Daar is de lente, daar is de zon. Of dat hopen we toch! Wie vroeg uit de veren moet, heeft het al gemerkt, de koolmees, vink en kanarie van de buren zijn weer aan het zingen geslagen. Een uitstekend excuus om je te verdiepen in de wondere wereld van vogels. Vogelaar Nico de Haan neemt je mee naar buiten, de vogel top 100 achterna.

Peter Wohlleben. Europa’s bekendste boswachter

De Boekenweek 2018 staat in het teken van ‘natuur’ en dan mag onze favoriete boswachter, Peter Wohlleben, natuurlijk niet ontbreken! Ken jij zijn boeken al?

De Kiekeboes dragen al sinds album nr. 1 bij aan een groenere natuur

Het eerste album van de Kiekeboes De Wollebollen heeft een ecologisch kantje. Rode pluizige bolletjes proberen de bossen schoon te houden maar worden gesaboteerd door enkele bandieten. Hoewel het album dateert van 1977 is het thema relevanter dan ooit. De natuur is in gevaar en dat wil de Boekenweek dit jaar extra benadrukken.

Luisterfragment: De Verkeerde Vriend

Als boeken en de natuur één gemeenschappelijke factor hebben is het wel dat dat ze onze geest meenemen naar een fantasievolle wereld van rust. Niemand beter dan Gert-Jan van den Bemd om de magie van literatuur zijn ding te laten doen. Zijn debuut De verkeerde vriend neemt je mee naar buiten, de camping op. In kader van de Boekenweek trakteren we je op dit heerlijk luisterfragment.

Overzicht

Gert-Jan van den Bemd

De verkeerde vriend

Werner Mans heeft alles redelijk voor elkaar. Oké, zijn werk stelt niet veel voor. Hij fotografeert wegwerpartikelen voor ziekenhuizen en laboratoria, als het al tot fotograferen komt. Maar hij heeft een vrouw, een dochter en een stacaravan. Alles gaat goed. Tot zijn dochter zo nodig naar een discotheek... nee, een club wil. Werner weet hoe het er daar aan toegaat. Vroeger kwam hij er ook. De vrienden die zijn dochter daar leert kennen, bedreigen Werners kalme bestaan. Voor het eerst in zijn leven moet hij opkomen voor zichzelf. Met alle gevolgen van dien.


‘Gert-Jan van den Bemd besluipt je met zijn fijnmazige schrijfstijl, trekt behoedzaam het koord aan en houdt je zo gevangen in deze overrompelende debuutroman. Een boek dat zich kenmerkt door stilistische brille en dat qua sfeer de serie ‘Breaking Bad’ evenaart.’ -- auteur en columnist Tania Heimans over ‘De verkeerde vriend’

‘Met een mooie toon, sterke details en memorabele zinnen heeft dit verhaal iets weg van de film ‘Falling Down’ met Michael Douglas, maar vergis je niet: een op zichzelf staand, eigenzinnig verhaal is het zeker.’ -- jury ILFU 2017 over het korte verhaal ‘Verder van huis’.

‘Mooi is wat er niet staat. Wat je tussen de regels kan lezen. En dat is heel wat. [...] Ik heb het gevoel dat we nog zullen horen van Gert-Jan van den Bemd.’ -- journalist en copywriter Jeroen Vermeiren over het korte verhaal ‘Ex’.

‘Ik ken Gert-Jan als een vlotte verhalenverteller. Hij maakt de lezer altijd nieuwsgierig naar meer.’ -- auteur en journalist Kathy Mathys

Lees méér.

Leesfragment. ‘Memoires van een ijsbeer’ van Yoko Tawada

Met Memoires van een ijsbeer heeft Yoko Tawada een prachtig, kafkaësk verhaal over menselijkheid, migratie en vervreemding door de ogen van ijsberen geschreven. Ben je benieuwd hoe ze dat deed? Lees dan snel verder!

Suske en Wiske in 2050 na de opwarming van de aarde

Het Suske en Wiske-album De Watersater past helemaal bij het thema van deze Boekenweek. De teletijdmachine van Professor Barabas flitst onze vrienden namelijk naar het jaar 2050, waar de opwarming van de aarde realiteit is geworden. In die nabije toekomst is het waterpeil onherroepelijk gestegen waardoor de aardbol helemaal ondergelopen is. Maar ook vandaag is er groeiend gevaar voor de natuur!

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief