nieuws

Eerste plaats voor “Boerenpsalm”: 75 jaar na zijn dood verslaat Felix Timmermans Nicci French, Tom Lanoye, Dimitri Verhulst en Santa Montefiore

0

De nieuwe editie van Boerenpsalm met een voorwoord van Bart Van Loo en illustraties van Koen Broucke is een groot succes. Het boek staat vandaag op de eerste plaats in de GFK-ranglijst voor boeken in Vlaanderen en verslaat daarmee toppers zoals Nicci French, Tom Lanoye, Dimitri Verhulst en Santa Montefiore.

De tweede druk met een oplage van 1.500 boeken verschijnt op 2 juni. Door het hoge aantal bestellingen is ook de derde druk met een oplage van 3.000 exemplaren in aantocht. ‘Dit succes hebben we helemaal niet verwacht’, zegt Bart Van Loo.

Boerenpsalm onverwacht op eerste plaats in GFK-ranglijst ‘Boeken’ in Vlaanderen

“Het moet een of twee generaties geleden zijn dat Timmermans dit succes heeft gekend. Het is onverhoopt, maar tegelijk een teken van hoop. Als je met een klein dreamteam en een moedige uitgever je nek uitsteekt kan het dus wel: een oude klassieker opnieuw laten opgaan in de vaart der volkeren”, zegt Bart Van Loo.
 

TOP 10 VERKOCHTE BOEKEN VLAANDEREN (Bron: GFK)

  1. 1. Boerenpsalm – Felix Timmermans
  2. 2. Klein-Brittanië – Lia van Bekhoven
  3. 3. De gunst – Nicci French
  4. 4. De draaischijf – Tom Lanoye
  5. 5. Marianne. Mijn verhaal
  6. 6. Hebben en zijn – Dimitri Verhulst
  7. 7. Het begin van alles – David Graeber en David Wengrow
  8. 8. Een tijdloze liefde – Santa Montefiore
  9. 9. Belastinggids 2022 – Pieter Debbaut
  10. 10. De Franse Revolutie I – Johan Op de Beeck
 

Bart Van Loo en Koen Broucke werken samen voor deze nieuwe editie van Boerenpsalm

In 1935 publiceerde Felix Timmermans Boerenpsalm, misschien wel zijn beste boek. In tien hoofdstukken vertelt hij het verhaal van Wortel, een boer die leeft in harmonie met de seizoenen, of toch probeert dat te doen. De roman brengt op bijna mythische manier het Vlaamse boerenleven in beeld, waarbij de relatie tussen de boer en het veld centraal staat. Voor Wortel is de natuur ‘de spiegel van de ziel’. Zijn leven is mooi, maar ook hard. De boer is heer en meester van het land, maar hij is er ook de slaaf van.
 
Wat een boek is Boerenpsalm, wat een geweldig meeslepend en aangrijpend en niet of nauwelijks terzijde te leggen literair meesterstuk is deze monoloog uit 1935.
- Christophe Vekeman

 

Boerenpsalm is misschien wel de mooiste ode aan het landelijke leven die ooit in het Nederlands werd geschreven. Speciaal voor deze nieuwe editie van de Vlaamse klassieker maakte schilder Koen Broucke tientallen nieuwe illustraties en schreef Bart Van Loo een voorwoord. Als nawoord verschijnen enkele postume, ongepubliceerde teksten over de roman van Timmermans-biograaf Gaston Durnez.

 
 
 

 

Papierschaarste slacht ‘het varkentje’

“Herdrukken gaat in deze complexe tijden helaas trager dan vroeger, maar lezers die hun boek nu bestellen zullen het zeker nog voor de zomervakantie in hun bezit hebben. Goede wijn kan wel wat geduld verdragen”, zegt Van Loo. “En ach, met Timmermans en boer Wortel op reis, met de Brabantse Kempen naar de andere kant van de wereld, waarom niet?”
 
De eerste druk van Boerenpsalm (2.500 exemplaren) is volledig uitverkocht.
De tweede druk (1.500 exemplaren) verschijnt op 2 juni 2022.
De derde druk (3.000 exemplaren) verschijnt op 16 juni 2022.
 
 
Benieuwd waarom Boerenpsalm nog steeds zo relevant is? Herbeluister hier het interview met Bart Van Loo in De Afspraak!
 
 

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief