nieuws

BookSpot Literatuurprijs én BookSpot Lezersprijs voor Tommy Wieringa!

Gisteren werd het fantastische nieuws bekend gemaakt: Tommy Wieringa wint zowel de BookSpot Literatuurprijs als de BookSpot Lezersprijs met zijn prachtige roman De heilige Rita. Het nieuws werd bekend gemaakt in het Nederlandse televisieprogramma RTL Late Night. Eerder deze maand ontving Wieringa al de LangZullenWelezen-trofee voor dezelfde roman.

De heilige Rita

Paul Krüzen woont al zijn leven lang met zijn vader in een Saksische spookboerderij aan de Duitse grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. In de halve eeuw die intussen verstreken is hebben ze hun dorp sterk zien veranderen. De wereld is in beweging gekomen: Chinezen hebben de horeca van Mariënveen overgenomen, Russen, Polen en Roemenen zijn in het dorp vertrouwde verschijningen geworden.
De grote kentering is begonnen met de Russische piloot die met een sproeivliegtuigje uit de Sovjet-Unie ontsnapte, en in het hart van de Koude Oorlog neerstortte in het maisveld achter de boerderij. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan Paul Krüzen en zijn vader nooit volledig zijn bekomen.

De heilige Rita is een betoverend memento voor de achterblijvers en een ode aan de mens die zichzelf wil overstijgen.

BookSpot Literatuurprijs

De BookSpot Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek – in de categorieën fictie en non-fictie. De BookSpot Literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen. De auteur van het bekroonde boek ontvangt een bedrag van 50.000 euro, de auteurs van de overige genomineerde boeken ontvangen een bedrag van 5.000 euro. Met de eraan gekoppelde Lezersprijs van 10.000 euro is de BookSpot Literatuurprijs de grootste literaire prijs in Nederland en Vlaanderen. De BookSpot Literatuurprijs is de voortzetting van de ECI Literatuurprijs die op zijn beurt weer de opvolger is van de AKO Literatuurprijs. In 1987 werd de prijs voor het eerst uitgereikt.

In 2017 ontving Koen Peeters zowel de ECI Literatuurprijs als de ECI Lezersprijs voor zijn boek De mensengenezer.

BookSpot Lezersprijs

Naast de BookSpot Literatuurprijs is er sinds 2016 ook de Lezersprijs. Deze prijs, die € 10.000 bedraagt, wordt toegekend door een jury van bevlogen lezers uit Nederland en Vlaanderen. Zij kiezen een winnend boek uit de BookSpot Lezersprijs Top 3, de keuze van lezers uit de Longlist van de vakjury.

(Bron: https://www.bookspotliteratuurprijs.nl/)

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief