nieuws

Briljante essays van George Orwell in een nieuwe vertaling

0

De biografie van schrijver George Orwell leest haast als een korte samenvatting van de twintigste eeuw. Een deel van zijn briljante essays verschijnen nu in een nieuwe vertaling in Mijn land, rechts of links.

In Birma leerde George Orwell als ambtenaar de dagelijkse praktijk van het Britse imperialisme kennen. Hij leefde als vagebond in de straten van Londen en Parijs en vocht in de Spaanse straten tegen de troepen van Franco tijdens de Burgeroorlog.

Hij ondervond aan den lijve wat de belangrijkste stromingen van zijn tijd inhielden. Kolonialisme, imperialisme, fascisme, communisme, socialisme en nationalisme kenden geen geheimen voor hem.

Het resulteerde in enkele klassiek geworden romans, maar ook in briljante essays, waarin hij met veel stilistisch vernuft, grote intellectuele eerlijkheid en een heldere redeneertrant zijn onderwerpen benadert.

Maatschappelijke tegenstellingen, zoals die tussen rechts en links, overstijgt hij. Orwell ontpopt zich als een kritisch humanist, een vrijdenker wiens essays meer dan zeventig jaar na zijn dood nog prangend actueel en eigentijds zijn.

Mijn land, rechts of links bevat enkele van zijn beste stukken, in een heel nieuwe vertaling van Ivo Verheyen.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief