nieuws

Cartoonist Lectrr over humor, vrije meningsuiting en censuur in ‘We mogen niks meer zeggen’

0

Vorige week nog verwijderde Instagram ‘per ongeluk’ een cartoon van Lectrr wegens ‘geweld of gevaarlijke ­organisaties’. Gelukkig ging het om een misverstand. Lectrr uit zich in zijn nieuwste boek voor het eerst in woorden in plaats van cartoons. In We mogen niks meer zeggen schrijft hij over humor, vrije meningsuiting en censuur.

Tien jaar lang al staat Lectrr elke dag in de krant. De cartoonist ontving stapels fan-, maar ook dreigmail, genoot de twijfelachtige eer een tijdlang politiebescherming te krijgen en riep de toorn van de Volksrepubliek China over zich af.

Lectrr zag in al die jaren zowel zijn krant als de wereld om zich heen veranderen. Eerst mocht je om alles lachen, daarna mocht er niks meer. Of was het andersom? In We mogen niks meer zeggen brengt hij verslag uit vanuit de loopgraven.

Waar kun je nog mee lachen in een wereld waarin feiten er vaak niet meer toe doen en waarin steeds meer mensen zich lijken terug te trekken in hun eigen gelijk, om uiteindelijk alleen nog zichzelf of gelijkgestemden te tolereren?

‘Vrije meningsuiting is niet langer een monoloog, voor het eerst wordt het meer en meer een dialoog. Ook dit boekje is geen monoloog maar een dialoog. Stel het in vraag, val het aan en spreek het tegen. Het is een manifest voor humor, voor creativiteit en een liefdesverklaring aan de vrije meningsuiting. Zaag de poten onder zijn stoel vandaan.’
– Lectrr

Kreeg Lectrr zelf met censuur te maken? Mag hij met alles lachen? Of doet hij aan zelf­censuur? Te vuur en te zwaard verdedigt hij de vrije meningsuiting, maar hij stelt zich ook de vraag: is die absoluut? Mogen we inderdaad niks meer zeggen? Of juist wel?

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief