nieuws

Cees Nooteboom ontvangt prestigieuze Premio Formentor de las Letras 2020

Bijzonder nieuws voor Cees Nooteboom: hij heeft de Premio Formentor de las Letras 2020 ontvangen voor zijn gehele oeuvre. Deze prestigieuze Spaanse prijs bekroont jaarlijks het oeuvre van een internationaal auteur. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro.

De Premio Formentor de las Letras, ook bekend als de Prix Formentor, is dit jaar toegekend aan de romanschrijver, dichter, essayist, vertaler en kunstcriticus Cees Nooteboom vanwege zijn onophoudelijke creativiteit. Volgens de jury, bestaande uit Judith Thurman, Alberto Manguel, José Enrique Ruiz Doménec en Alexis Grohmann, en onder voorzitterschap van Basilio Baltasar, is Cees Nooteboom een van de grootste kroniekschrijvers van onze tijd. In het juryrapport wordt hij geprezen als een universeel auteur in wiens werk de rijke Europese traditie resoneert.

‘Als waarnemer en beschouwer van de belangrijkste momenten in de Europese geschiedenis is hij zich bewust van de dilemma’s waar het continent voor staat. Sinds het begin van zijn vruchtbare carrière hebben Nootebooms aandacht en nieuwsgierigheid hem steeds naar nieuwe plekken gebracht. Met zijn creativiteit overschrijdt hij niet alleen de grenzen van literaire genres, de nomadische schrijver onthult in zijn werk ook het grenzeloze in de mens. Met zijn werk moedigt Cees Nooteboom de lezer aan met een heldere blik te kijken naar de schoonheid van een eindeloze wereld,’ zo stelt de jury.

De Premio Formentor de las Letras is eerder onder meer toegekend aan Jorge Luis Borges, Samuel Beckett, Saul Bellow, Jorge Semprún, Witold Gombrowicz, Roberto Calasso, Mircea Cartarescu en Annie Ernaux.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief