nieuws

Charel Cambré wint Bronzen Adhemar 2020

Charel Cambré, bij het grote publiek vooral bekend als tekenaar van de succesvolle Suske en Wiske spin-off ‘Amoras’, wint de Bronzen Adhemar 2020. Dit is de belangrijkste bekroning voor een stripauteur in Vlaanderen.

Traditiegetrouw krijgt de winnaar van de Bronzen Adhemar niet alleen een geldprijs van 10.000 euro, maar ook een overzichtstentoonstelling in cultuurhuis De Warande in Turnhout.

Charel Cambré is een virtuoze ‘allestekenaar’. Uit het juryrapport: “Met Charel Cambré bekroont de jury een veelzijdig auteur die als een echte voortrekker van de stripsector in Vlaanderen mag beschouwd worden. Een stripmaker die mensen in de breedte aanspreekt en met ‘Amoras’ een strip heeft gecreëerd die zijn plaats heeft in de stripgeschiedenis. Vraag hem het meest waanzinnige dat in je hoofd opkomt om te tekenen en hij tekent het, schijnbaar moeiteloos. Charel Cambré is een grafische alleskunner en heeft dan ook nog eens een stijl die goed verkoopt. Hij kan enorm snel tekenen en met amper een paar lijnen een heel goede typering neerzetten. Wanneer hij plaats neemt achter zijn tekentafel, verschijnen de prachtigste dingen op het tekenpapier. Zijn tekenstijl spreekt heel veel mensen aan.”

De jury besliste unaniem om Charel Cambré de Bronzen Adhemar toe te kennen voor zijn indrukwekkend oeuvre, zijn werklust, zijn ongeëvenaarde tekentalent en zijn voorbeeldrol die hij opneemt met zijn studio.

In de voetsporen van Willy Vandersteen

De stripreeks ‘Amoras’, een nevenreeks van Vandersteens populaire helden Suske & Wiske, is een huzarenstukje. Cambré toont hier helemaal zijn veelzijdig métier en multitalent. Hij tekent de reeks in samenwerking met scenarist Marc Legendre, laureaat van de Bronzen Adhemar 2013. Begin november ligt het nieuwe Amoras-album ‘Wie niet horen wil’ in de winkel.

Als een manager runt Charel Cambré een volwaardige studio om al zijn strips, cartoons en illustratiewerk tijdig bij zijn opdrachtgevers te krijgen. Talrijke tekenaars in België en het buitenland krijgen met de regelmaat van de klok werk toegestuurd om zijn hoge en kwalitatieve productie te kunnen volhouden. Zo worden jonge tekenaars opgeleid en krijgen ze de kans om te proeven van het professionele stripcircuit. De werklust van Cambré is legendarisch. Hij kan dan ook met recht en rede ‘de Willy Vandersteen van zijn generatie’ genoemd worden.

Net als Vandersteen heeft Charel Cambré sinds de start van zijn carrière talrijke strips gecreëerd. Recent nog ‘Suske en Wiske Junior’, maar ook zijn eigen jeugdreeks ‘Jump’, de voetbalstrip ‘Pinanti United’, de koningsstrip ‘Filip en Mathilde’, zijn versie van ‘Robbedoes’, de unieke inkijk in de stripwereld met ‘Heden Verse Vis’, dagelijkse corona cartoons en gags voor talrijke magazines… de lijst is lang en indrukwekkend.

Tentoonstelling in De Warande

Op 26 november e.k. opent de prestigieuze overzichtstentoonstelling ‘In het hoofd van Charel Cambré’ in cultuurhuis De Warande in Turnhout. Dan ontvangt de laureaat tijdens een feestelijke coronaproof zitting uit handen van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon het felbegeerde beeldje van de Bronzen Adhemar. Deze tentoonstelling loopt tot 10 januari 2021 en reist daarna door naar o.a. Brussel (Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal).

Voor meer informatie kan je terecht op www.stripgids.org.

VRT NWS ging met Charel Cambré op bezoek in het vernieuwde Marc Sleen Museum.

Ontdek de stripverhalen van Charel Cambré.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief