nieuws

Chimamanda Ngozi Adichie bedankt Michelle Obama

Op 20 januari is Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten. We nemen dan niet alleen afscheid van een van de opvallendste presidenten in de geschiedenis van Amerika, we nemen vooral ook afscheid van Michele Obama, Amerika’s geliefde First Lady.

‘De afgelopen 25 jaar was je niet alleen mijn vrouw en de moeder van mijn kinderen, maar ook mijn beste vriendin. Je nam een rol op je waar je niet om had gevraagd. En die maakte je je eigen. Met gratie, met pit, met stijl en met een goed gevoel voor humor. Je hebt van het Witte Huis een plaats gemaakt voor iedereen. De nieuwe generatie legt de lat hoger omdat jij hun rolmodel bent. Je hebt mij trots gemaakt, en je hebt het land trots gemaakt.’

Zo sprak President Obama in zijn afscheidsspeech over zijn vrouw Michelle, die met een emotionele laatste toespraak afgelopen vrijdag al afscheid nam van het Witte Huis. ‘Ik hoop dat ik u trots heb gemaakt’, zo sloot Michelle Obama haar speech af.

En dat Michelle Obama veel mensen trots heeft gemaakt; dat is zeker. Zo ook de Nigeriaans-Amerikaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie, die in The New York Times één van de vier thank-you notes schrijft aan de First Lady.

‘She was informal, colloquial, her sentences bookended by the word “see,” a conversational fillip that also strangely felt like a mark of authenticity. She seemed genuine. She was genuine. All over America, black women were still, their eyes watching a form of God, because she represented their image writ large in the world.’ – Chimamanda Ngozi Adichie in The New York Times

Lees hier de volledige dankbetuiging.

Chimamanda Ngozi Adichie is de auteur van onder meer de roman Amerikanah en het pleidooi We moeten allemaal feminist zijnDit pleidooi in boekvorm kwam er nadat Adichie in 2013 een TEDx-lezing gaf over wat het betekent om vandaag de dag feminist te zijn. Het filmpje werd bijna drie miljoen keer bekeken en gedeeld, Beyoncé gebruikte een sample van Adichie in een van haar nummers en ook het boek werd een grote bestseller. In februari verschijnt een heruitgave van de roman Een halve gele zon, die verfilmd werd als Half of a Yellow Sun.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief