nieuws

Chimamanda Ngozi Adichie is beste winnaar van de Women’s Prize for Fiction

Tijdens het jubileum van de Women’s Prize for Fiction werd Chimamanda Ngozi Adichie gekozen tot beste winnaar van de afgelopen 25 jaar! Ze won in 2007 met Een halve gele zon, een roman over de Nigeriaanse burgeroorlog in de jaren ’60.

De prestigieuze prijs – die voor het eerst werd uitgereikt in 1996 – viert elk jaar originaliteit, toegankelijkheid en uitmuntendheid van boeken van vrouwelijke auteurs.

Lees meer over Een halve gele zon:

Ontdek andere romans/boeken van Adichie:

Ontdek andere romans van winnaars van de Women’s Prize for Fiction:

2018

2013

2011

Overzicht

Téa Obreht

De tijgervrouw van Galina

Tijd: het heden. Plaats: een Balkanland, verwoest door jarenlange conflicten. Natalia, een jonge arts, is op een missie naar een weeshuis om er kinderen te vaccineren. Onderweg krijgt ze het bericht dat haar geliefde grootvader is overleden, in een veldhospitaal ver weg en onder onduidelijke omstandigheden. Hij was arts, net als Natalia, en ze herinnert zich hoe hij haar vroeger altijd betoverde met zijn verhalen, doorspekt met lokale mythes en legenden, zoals die van de zwervende “doodloze” man. Haar grootvader was een zeer rationeel mens, maar toch raakt ze ervan overtuigd dat hij zijn laatste dagen doorbracht met het zoeken naar deze vagebond, die claimde onsterfelijk te zijn. Terwijl Natalia worstelt met die gedachte, stuit ze op een aanwijzing in haar favoriete roman, The Jungle Book van Kipling, die haar leidt naar het ongelooflijke verhaal van de tijgervrouw van Galina. Obreht maakt royaal gebruik van de rijke folklore van de Balkan en weeft een veelkleurig tapijt dat het recente verleden van haar geboorteland weergeeft. De tijgervrouw van Galina is een mysterie, een diepgaand emotioneel familieverhaal, en een prachtige illustratie van de complexe geschiedenis van de Balkan. ‘Een zelfverzekerd debuut, waarin Obreht thema's uit oude volksverhalen mengt met recente geschiedenis. (…) Een veilige roman, met gladgeschuurde, afgeronde hoeken, waarover je genietend je handen kunt laten glijden.’ – NRC Handelsblad 'De tijgervrouw van Galina is sowieso al een spectaculair geslaagde roman, maar dat Obreht bovendien pas 26 is, maakt het zonder meer ongelooflijk!' - Marie Claire

Lees méér.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief