nieuws

Chris de Stoop genomineerd voor ‘De Pen van Apache’

Apache werd opgericht om de onafhankelijke (onderzoeks)journalistiek in Vlaanderen te versterken. Apache wil nu hulde brengen aan al diegenen die samen met hen aan dezelfde weg timmeren. Daarom reiken ze op 7 februari De Pen van Apache uit. Auteur Chris de Stoop is genomineerd.

De Pen van Apache is een prijs waarmee een journalist(e), een medium of een organisatie wordt bekroond die zich verdienstelijk maakt in de strijd voor de vrijwaring van de persvrijheid en/of de onderzoeksjournalistiek. Apache werkt hiervoor samen met PEN Vlaanderen, de auteursvereniging die ijvert voor vrije meningsuiting, vrede en internationale verstandhouding.


Chris de Stoop
werkte ruim 30 jaar voor Knack, waar hij een duizendtal artikels schreef, en ging vaak tot het uiterste voor spraakmakende en indringend fictie en non-fictie. Hij won een Gouden Uil Publieksprijs en werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Chris De Stoop schopte toppolitici een geweten, werd ontvoerd in Albanië, en maakte een tocht met weeskinderen tijdens de genocide in Rwanda. In zijn meest recente boek Ex-reporter neemt hij afscheid van de geschreven pers met een bundeling van zijn beste reportages, en neemt hij de evolutie van de journalistiek op de korrel.

Stemmen voor Chris de Stoop kan hier.

De Pen van Apache wordt op 7 februari uitgereikt op De Nacht van Apache in De Roma, Antwerpen. De winnaar ontvangt – naast de felbegeerde pen – een kunstwerk van Anne-Mie Van Kerckhoven. Dat werk focust op Giordano Bruno, “de martelaar van de vrije gedachte”, die door de Inquisitie op de brandstapel werd gezet omdat hij een aanhanger was van de theorie van Copernicus; dat de aarde rond de zon draait en dus niet het centrum van het universum is.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief