nieuws

[COLUMN] Anntje Peeters over zomerkruiden. Vandaag: basilicum

Anntje Peeters is al zo’n twintig jaar gepassioneerd door kruiden, gezonde voeding en natuurlijke schoonheid. Ze heeft een eigen website en geeft cursussen en workshops. Ze schreef twee boeken over het onderwerp, Puur natuurlijk vrouw en SuperBUIKgevoel.

Vorig jaar schreef ze wekelijks een column in Primo Magazine waarin ze tips gaf over het gebruik van de kruiden van het seizoen. De komende weken zullen wij een aantal van deze columns met jullie delen. Vandaag: basilicum.

Basilicum

Een van mijn favoriete kruiden is basilicum. Geen enkele geur doet me zo aan de zomer denken als de geur van dit mediterrane kruid. Basilicum wordt inderdaad gretig gebruikt in Italiaanse gerechten, maar het heeft ook vele geneeskrachtige eigenschappen. Je kan bijvoorbeeld basilicum gebruiken om je vertering te verbeteren: winderigheid, opgeblazenheid of maaglast zullen erdoor verbeteren en bovendien schenkt het kruid je een goeie eetlust. Knabbelen op verse basilicumblaadjes helpt dan weer tegen ontstoken tandvlees en verfrist de adem.

Heb je veel basilicum in je tuin? Dan is het goed om een voorraadje ervan te drogen voor in de winter. Basilicum kan je dan namelijk helpen om van een vervelende hoest af te raken. Maar niet alleen voor je luchtwegen en je vertering is dit kruid een zegening, het werkt ook gunstig op je gemoed. Basilicum is namelijk een van de beste kruiden bij winterdipjes. Basilicumhydrolaat – het water dat vrijkomt tijdens de destillatie van de etherische olie van het kruid – wordt daarvoor aangewend.

Maar ook thee van het kruid kan je van een vervelende dip afhelpen. Een lekkere thee met basilicum maak je als volgt: doe een handvol basilicum met enkele takjes munt en citroenverbena in een theepot en overgiet met kokend water. Laat de kruiden een kwartier trekken en geniet van je opbeurende kopje thee.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief