nieuws

[COLUMN] Anntje Peeters over zomerkruiden. Vandaag: lavendel

Anntje Peeters is al zo’n twintig jaar gepassioneerd door kruiden, gezonde voeding en natuurlijke schoonheid. Ze heeft een eigen website en geeft cursussen en workshops. Ze schreef twee boeken over het onderwerp, Puur natuurlijk vrouw en SuperBUIKgevoel.

Vorig jaar schreef ze wekelijks een column in Primo Magazine waarin ze tips gaf over het gebruik van de kruiden van het seizoen. De komende weken zullen wij een aantal van deze columns met jullie delen. Vandaag: lavendel.

Lavendel

De geur van lavendel ken je waarschijnlijk wel van in oma’s kleerkast, maar lavendel doet veel meer dan lekker ruiken alleen. Het kruid is rustgevend, antiseptisch, ontstekingswerend, werkt verzachtend op de huid en bevordert de spijsvertering.

Met verse lavendelbloemetjes kan je verschillende kruidige producten maken, zoals een azijn, tinctuur of olie.

Mijn favoriete manier om dit geneeskrachtige kruid te gebruiken is echter de honing. Je maakt hem door een glazen pot voor ongeveer een vierde te vullen met verse lavendelbloemen en die te overgieten met acacia honing. Na zo’n drie weken heeft de honing zijn volledige medicinale capaciteit bereikt. Zeven hoeft niet.

Lavendelhoning is multifunctioneel. Smeer er een kleine hoeveelheid van op een insectenbeet om de jeuk te verzachten en de beet te ontsmetten of los er een koffielepeltje van op in een beetje warm water om je spijsvertering goed te doen werken. Een lepeltje pure lavendelhoning helpt eveneens bij keelpijn en bij verkoudheid.

Ook in de badkamer komt deze honing goed van pas: een klein beetje, met water verdunde, lavendelhoning op je gezicht helpt om puistjes te ontsmetten, zonnebrand te verzachten en je huid een mooie teint te geven.

En last but not least: een beetje lavendelbloemetjes toevoegen aan je zwarte thee zorgt voor de lekkerste thee die je ooit dronk!

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief