nieuws

[COLUMN] Anntje Peeters over zomerkruiden. Vandaag: stevia

Anntje Peeters is al zo’n twintig jaar gepassioneerd door kruiden, gezonde voeding en natuurlijke schoonheid. Ze heeft een eigen website en geeft cursussen en workshops. Ze schreef twee boeken over het onderwerp, Puur natuurlijk vrouw en SuperBUIKgevoel.

Vorig jaar schreef ze wekelijks een column in Primo Magazine waarin ze tips gaf over het gebruik van de kruiden van het seizoen. De komende weken zullen wij een aantal van deze columns met jullie delen. Vandaag: stevia.

Stevia

Stevia kent iedereen tegenwoordig wel als natuurlijke zoetstof. Toch wordt dit veelal hagelwitte zoetmiddel vervaardigt uit een groen plantje dat ook wel honingkruid genoemd wordt. Waarschijnlijk is stevia de zoetste plant op aarde en het wordt om die reden al sinds jaar en dag gebruikt door Indianenstammen in Zuid-Amerika. Zij zoeten er hun bittere maté-thee mee. Maar dat niet alleen: ze gebruiken het plantje ook omwille van zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Uit onderzoeken bleek recent ook dat stevia tandbederf tegengaat en dat je het kan gebruiken om je mond mee te spoelen in geval van ontstoken tandvlies. Daarnaast geeft het je sneller een verzadigingsgevoel als je het voor een maaltijd gebruikt. Handig voor mensen die wat kilootjes kwijt willen dus. Verder vermindert dit zoete plantje ook de drang naar alcohol en tabak.

En uiteraard schittert stevia ook als natuurlijk en calorieloos zoetmiddel dat de bloedsuikerspiegel niet verhoogt en dat ook door diabetici mag gebruikt worden.

Zorg er wel voor dat je steeds voor pure stevia kiest, en niet voor steviapreparaten die aangevuld worden met bulkmiddelen zoals maltodextrine. Die laatste stof is namelijk pure suiker en zo mis je uiteraard het doel dat je voor ogen had, namelijk geen suiker binnenkrijgen.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief