nieuws

[COLUMN] Anntje Peeters over zomerkruiden. Vandaag: weegbree tegen insektenbeten

Anntje Peeters is al zo’n twintig jaar gepassioneerd door kruiden, gezonde voeding en natuurlijke schoonheid. Ze heeft een eigen website en geeft cursussen en workshops. Ze schreef twee boeken over het onderwerp, Puur natuurlijk vrouw en SuperBUIKgevoel.

Vorig jaar schreef ze wekelijks een column in Primo Magazine waarin ze tips gaf over het gebruik van de kruiden van het seizoen. De komende weken zullen wij een aantal van deze columns met jullie delen. Vandaag: weegbree tegen insektenbeten.

Weegbree

Dat een wespensteek zeer doet, ondervond ik onlangs toen ik me ging omkleden in mijn dressing. Au au au, ik had niet gezien dat er een wesp op de vloer zat en trapte er dus gewoon op. Gevolg: een pijnlijke, vuurrode gezwollen dikke teen. Gelukkig was er toen weegbree. Dit kruid wordt in het Engels ook the band-aid plant (de ‘pleister’ plant) genoemd. En dat zegt genoeg. Je kan het gebruiken voor de behandeling van alle insectenbeten, maar ook bij wondjes en voetblaren. Je herkent het kruid aan de parallelle nerven die verticaal over elk blaadje lopen. Zowel de smalle weegbree als de grote weegbree (de bredere versie) zijn bruikbaar tegen insectenbeten.

Word je gestoken door een mug of wesp (en ben je daar niet allergisch aan!), pluk dan een weegbree blad en kauw het een beetje fijn (als je het nog langer kan volhouden, kan je de blaadjes ook zoals het een keurige dame of heer betaamt in een vijzel pletten). Bind het groene papje met een zakdoek rond de getroffen plek en voel de zwelling en pijn verminderen.

Heb je geen weegbree bij de hand? Dan is er nog een huismiddeltje dat je uit de nood kan helpen: natriumbicarbonaat (maagzout). Maak een papje van wat natriumcarbonaat met een beetje bronwater en breng het aan op de steek. Laat het uitdrogen en was dan af. De pijn vermindert snel.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief