nieuws

Column. Psychologe Stephanie Coorevits over Valentijn

Pure romantiek of onversneden geldklopperij? Over het vieren van Valentijn bestaan vele meningen. Wat wel een feit is: even stilstaan bij de liefde kan nooit kwaad. Wij vroegen aan verscheidene van onze auteurs hoe zij kijken naar een feestdag als Valentijn. Dat leverde behoorlijk uiteenlopende visies op. We laten je graag meegenieten in aanloop naar 14 februari. Vandaag: psychologe en auteur Stephanie Coorevits. 

Voor iemand die een heel boek over de liefde heeft geschreven, heb ik eigenlijk weinig te vertellen over valentijn. Dat is eerder verrassend want normaliter heb ik over alles altijd wel een mening. Al dan niet gefundeerd. Het is eerder de kunst om me mijn klep te laten houden. Dus valentijn: proficiat!

Tuurlijk, ik ZOU u kunnen vertellen wat een commercieel gedoe die hele dag is (spreekt voor zich). Hoe het werd gecultiveerd door kaartjesmaker Hallmark om zijn winstmarges de hoogte in te jagen (ongetwijfeld). Hoewel de dag eigenlijk zijn oorsprong kende bij de Romeinen, die de veertiende februari als een excuus zagen om eens van bil te gaan met een onbekende vrouw (gewiekste jongens, die Romeinen).

Maar de aller-irritantste uitspraak die mensen graag mogen balken in verband met de veertiende is toch wel de volgende: ‘Pfff, valentijn. Iedere dag zou valentijn moeten zijn’.

Ik ZOU u eveneens kunnen vervelen met pseudo-intellectuele boutades die het hele concept hekelen door te neuzelen dat ‘Relaties niets meer zijn dan een combinatie van overactieve neuronen en neurotransmitters en dat een bepaalde mate van beschaving ertoe geleid heeft dat we het niet netjes meer vinden om in het wilde weg rond te scharrelen.’ (Google).

Maar de aller-irritantste uitspraak die mensen graag mogen balken in verband met de veertiende is toch wel de volgende: ‘Pfff, valentijn. Iedere dag zou valentijn moeten zijn’. Dat is niet zo en dat weet u toch ook wel? Iedere dag is valentijn wanneer je verliefd bent en/of in de leeftijdscategorie 14-17,5 jaar zit. Voor elk ander mens zou ‘Elke Dag Valentijn’ niets minder dan een nachtmerrie zijn.

Neem nu om te beginnen de praktische kant: waar laat je op den duur al die rode rozen? Ik weet niet hoe het bij u zit maar ik heb zo’n drie vazen waarvan één lichtblauw is en dat vloekt geweldig met rood. Ten tweede zou ik na dag drie iets hebben van: ‘Lieverd, tof en al hoor, die bloemen, maar tenzij je ze op het einde van de maand wil verwerken in een omeletje, moeten we vanaf nu misschien andere prioriteiten stellen.’

Voorts heerst er nog steeds de populaire overtuiging dat men op De Dag Van De Liefde ook de liefde dient te bedrijven. Dus, ik vraag het u nog eens: iédere dag? Juist, ik dacht het ook niet.

Ik weet niet hoe het het bij u zit maar het nieuwe tv-seizoen is begonnen en er is ein-de-lijk weer iets dat de moeite van het bekijken waard is.

En het is nog niet alleen die seks. Het is ook dat vermoeiende romantische gedoe errond. Op valentijn hoort u aan een feestelijke gedekte dis te gaan zitten (of u eventueel op een schapenvelletje neer te vleien voor een knappend haardvuurtje) alwaar u en uw geliefde diep in elkaars ogen kijken en praten over uw relatie en uw diepe gevoelens voor elkaar. In geen enkel geloofwaardig romantisch scenario zit dat koppeltje samen voor de buis. Ik weet niet hoe het het bij u zit maar het nieuwe tv-seizoen is begonnen en er is ein-de-lijk weer iets dat de moeite van het bekijken waard is.

Dus laten we afspreken dat we al dat praten reserveren voor de zomervakantie wanneer u met uw lief twee weken in een tent in de Ardèche gevangen zit en u uzelf na week één boeiende opmerkingen hoort maken als: ‘Hm, volgens mij zijn mijn slippers kapot. Vroeger maakten ze zo’n ‘Flip-Flap’-geluid en nu is het eerder ‘Flop-Floep’. Luister eens!’

Conclusie? Vrijheid, blijheid. Wilt u graag een romantische dag beleven met uw geliefde: ga uw gang! Geniet ervan (maar hou het veilig!). Wilt u dat graag elke dag doen? U kan het altijd eens proberen. Ik ga gewoon kijken naar De Mol, Auwch, Hotel Römantik en Mijn pop-up restaurant. Onderwijl eventueel handjes vasthoudend. Maar dat zien we dan wel weer.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief