nieuws

Column. Seksuoloog Wim Slabbinck over Valentijn

Pure romantiek of onversneden geldklopperij? Over het vieren van Valentijn bestaan vele meningen. Wat wel een feit is: even stilstaan bij de liefde kan nooit kwaad. Wij vroegen aan verscheidene van onze auteurs hoe zij kijken naar een feestdag als Valentijn. Dat leverde behoorlijk uiteenlopende visies op. We laten je graag meegenieten in aanloop naar 14 februari. Vandaag: seksuoloog Wim Slabbinck.

De hoogdag van de imperfectie

Hoewel Cupido maar al te graag pijltjes afvuurt op onze tere lijven, gaat vijftig tot vijfenzestig procent van de koppels in België uit elkaar. Vaak zijn het niet de catastrofale kookkunsten, de foutief opgedraaide wc-rollen, de vastlopende verbouwingen of de ideologische dilemma’s die onze harten uit elkaar drijven. Nee, als het dramatisch fout gaat, is dat meestal te wijten aan (het gebrek aan) seks, ontrouw of een nieuwe, ontluikende verliefdheid. Achtenzeventig procent van de Nederlanders biecht hun ontrouw op als ze tussen de lakens buiten de lijntjes kleurden. Na die bekendmaking maakt bijna de helft van de koppels een einde aan hun relatie. Want trouw zijn is het fundament van onze liefde. Raak je daaraan, dan zakt de grond onder je relatie weg.

Maar wat is dat, trouw? Staat trouw gelijk aan seksuele exclusiviteit? Doorbreek je die als je met iemand anders vrijt? Dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn.

Tegenwoordig staan veel van onze heilige huisjes onder druk en we klampen ons vast aan die exclusiviteit, het bepaalt de aard van onze liefdesrelaties. We geloven niet meer in God, we geloven niet meer in het huwelijk, wij geloven in trouw.

Maar wat is dat, trouw? Staat trouw gelijk aan seksuele exclusiviteit? Doorbreek je die als je met iemand anders vrijt? Dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Trouw zijn aan je partner betekent dat je open en eerlijk bent over wat je doet, dat je niets verbergt. En dat je hem of haar onvoorwaardelijk vertrouwt het goede voor jou te doen. Dat je rekening houdt met elkaars verlangens en vooruit kijkt. Als de ene absoluut die lange reis wil maken, zal de liefde voor elkaar dat wel een plaats geven. Als de andere wil kappen met die suffe job, dan zal de partner die keuze ondersteunen.

Graag zien betekent dat je vooruit denkt, ook op het vlak van seks. Maar als het aankomt op onze verlangens, dragen we allemaal een emotionele boerka. Als de sleur in onze relatie sluipt, gaan we meestal eerst met onszelf in zee. We vrijen met onszelf en schamen ons ervoor. Voor de verliefdheid die afneemt, het verlangen dat vermindert en verschilt binnen de relatie, voor het feit dat we verliefd worden op iemand anders. We twijfelen. En dat bespreken we maar al te vaak niét met onze partner. Begrijpelijk, want we willen toch niet kwetsen? We willen de ander toch niet vertellen dat we niet perfect zijn? Toch horen die verlangens net bij de keuze voor een monogame relatie, omdat we meer dan monogame wezens zijn. Liefde en verlangens zijn namelijk twee verschillende dingen.

Sprookjes zijn meesters in het idealiseren van de liefde, de relatieacademie van de jeugd. Ze leren ons keer op keer dat de prins op het witte paard komt aandraven, ondanks alle problemen, en het dolverliefde koppel lang en gelukkig verder leeft tot de dood hen scheidt. Maar die vorm van onversneden, verslavende liefde die we ook terugvinden in stationsromans, is – net als porno – een valse voorstelling van de liefde.

Valentijn is een verkapitaliseerd ideaal, onmogelijk om langdurig te ontginnen. Maak van Valentijn dus maar de hoogdag van de imperfectie.

We willen zo graag perfecte partners zijn, maar we kunnen het niet. Diep vanbinnen weten we allemaal dat er meerdere prinsen en prinsessen met witte paarden zijn. En vergeet ook niet dat happy singles prinsen noch paarden nodig hebben om van 14 februari een feestelijke Hoogdag te maken.

We zijn geen goden. We zijn maar mensen. Valentijn is een verkapitaliseerd ideaal, onmogelijk om langdurig te ontginnen. Schat de liefde menselijk in. Want als er één ding voor zorgt dat de liefdessaus weer vloeit, dat mensen weer naar elkaar drijven, dan is dat oprechtheid. Eerlijkheid. Zodat we weer kunnen vertrouwen in de ander. Praat met elkaar. Verken. Bewonder. Ontdek. Wees ten volle mens. Streef niet naar perfectie. Dat is onmogelijk, zelfs in de beste relaties. De kracht van relaties ligt net in de imperfectie. Maak van Valentijn dus maar de hoogdag van de imperfectie.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief