De feestdagen staan voor de deur! Misschien weet je al wat er op het menu zal staan, misschien twijfel je nog? Geen paniek, we helpen je vooruit met een aantal smakelijke recepten. Voor het hoofdgerecht: gepocheerde kreeft met botersaus uit Sous-vide koken thuis!

 

Voor 4 personen

  • 2 kreeften
  • 120 g ongezouten boter
  • 2 teentjes knoflook
  • zeezout

 

Werkwijze

  • Breng een pot met water aan de kook. Doe de kreeften in de pot zodra het water kookt. Haal de pot onmiddellijk van het vuur en wacht 2 minuten. Haal de kreeftenstaarten na 2 minuten uit de pot en stop ze onmiddellijk in een ijsbad.
  • Verwijder de kreeftenschalen voorzichtig met een schaar.
  • Pel en plet de knoflook.
  • Verwarm 60 g boter met de knoflook en wat zout op middelhoog vuur, tot de boter bruin is – dit duurt 1 à 2 minuten. Giet de saus over in een potje, zodat deze niet verder kookt.
  • Steek de 4 kreeftenstaarten elk apart in een vacuümzak, verdeel de boter-knoflookmix over de 4 zakken en trek de zakken vacuüm.
  • Gaar de kreeften sous-vide, 5 minuten op 56 graden.
  • Verwarm de rest van de boter net voor de kreeften klaar zijn.
  • Snijd de vacuümzakken open en haal de kreeften er voorzichtig uit. Giet de vloeistof uit elke zak in de pan met de boter. Roer goed.
  • Serveer de kreeftenstaarten op borden en giet er de saus over.

 

Hier vind je de recepten voor het aperitiefdrankje, het voorgerecht en het dessert. Smakelijke feesten gewenst!

 

Sous-Vide koken thuis

Sous-vide is een eenvoudige kooktechniek waarbij voedsel vacuüm gegaard wordt in water met een constante temperatuur onder de 99 graden. Daardoor behoudt het voedsel zijn volle smaak en gaan er geen waardevolle voedingsstoffen verloren. Je serveert gegarandeerd een perfect gegaard gerecht. De techniek wordt al jaren in de horeca gebruikt, maar vindt nu ook haar weg naar de thuiskok. Sous-vide koken thuis is de ideale gids en inspiratiebron. In de inleiding gaan de auteurs dieper in op de kooktechniek, de apparatuur, de voordelen, de ingrediënten die bij uitstek geschikt zijn voor sous-vide. Daarna volgen meer dan 75 recepten die laten zien ... lees meer hoe makkelijk je het vacuümgaren onder de knie krijgt. En zodra je van het malse vlees, de sappige vis of de smaakvolle groenten hebt geproefd, wil je ze nooit meer anders bereiden. Buikspek met bierlak en zilveruitjes, Gevulde kipfilet, Fris slaatje van crunchy eendenborst, Perfect gegaarde zalm met een romige dillesaus, Tarbot met prei en tomatenconfit, Rozemarijnaardappeltjes, Witloof met sinaasappel, Rabarber met amandelkruim… Komt het water je al in de mond?

€ 28,50