lijst

Dagen Zonder Vlees. Inspiratie

Vandaag start Dagen Zonder Vlees, een frisse bewustwordingscampagne over de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu. Het opzet is simpel: 40 dagen minder vlees en vis eten. En dat met zo veel mogelijk mensen. Samen verkleinen we onze ecologische voetafdruk en ontdekken we hoe duurzamer eten ook lekkerder, creatiever en gezonder kan zijn!

 

Dagen Zonder Vlees is geen pleidooi voor het volledige vegetarisme, maar een warme oproep om bewust minder vlees en vis te eten. De overconsumptie van dierlijke voeding is immers een van de grote oorzaken van de klimaatverandering. Wanneer je toch vlees eet, kies je best voor lokaal, duurzaam geproduceerd vlees. Nu België in de top 5 staat van landen met de grootste ecologische voetafdruk ter wereld, is deze actie een krachtig signaal dat burgers alvast hun verantwoordelijkheid kunnen nemen.

Wil je je inschrijven om deel te nemen aan Dagen Zonder Vlees? Dat kan hier.

Veertig dagen geen vlees eten, is natuurlijk niet niets. Daarom inspireren wij je graag met een lijst vegetarische kookboeken die je op weg zetten.

Morgen, donderdag 2 maart, en de komende donderdagen zullen we telkens een recept uit deze kookboeken posten zodat je meteen aan de slag kan!

Overzicht

Miki Duerinck / Kristin Leybaert

Veggie voor starters

Wat ben je met honderd argumenten waarom het zo belangrijk is om vaker vegetarisch te eten als je geen idee hebt hoe je lekker kunt koken zonder vlees en vis? Ja, er is een fantastisch aanbod aan plantaardige producten, maar hoe combineer je dat allemaal tot een heus gerecht? Wat kun je zoal bekokstoven met al die soorten groenten, granen, peulvruchten, noten en pitten? Hoe geef je dan smaak aan je gerecht? Moet er altijd een vleesvervanger op het bord liggen? En tussen haakjes, zijn die vleesvervangers wel lekker? Veggie voor starters is een gids om anders te leren koken, met groenten in de hoofdrol. Je krijgt een overzicht van wat er allemaal mogelijk is in de vegetarische keuken. Elk product, of het nu een graan is, een peulvrucht of een vleesvervanger, wordt geà¯llustreerd met een of meerdere heerlijke recepten. Tussendoor krijg je uitleg over de verschillende producten en krijg je tips aangereikt om het koken handig aan te pakken. Wat schaft de pot? Een uitgebreid aanbod aan verleidelijke hoofdgerechten, zoals auberginetaart met kerstomaatjes, gevulde puntpaprika, cashewnotengebakjes en exotische groenteburger. Originele bereidingen met peulvruchten, van erwtenballetjes en stoofpotjes tot flensjes gevuld met linzen en spinazie. Bereidingen op basis van soja waarmee je vriend en vijand overtuigt, bijvoorbeeld kokos-tofukoekjes, gevulde ravioli of een Thaise groentecurry. Feestelijke seitanrecepten, ondermeer een brochette in hazelnotenbeslag en knapperige flapjes. Stoofpotjes met quorn, maar ook zelfgemaakte quornburgers en gevulde spitskoolrolletjes. Een keuze aan heerlijke pastagerechten, zelfs met wintergroenten, en leuke receptjes voor de bereiding van rijst, quinoa, gierst of polenta. En groenten, groenten, groenten...niet alleen de vele manieren waarop je ze kunt gebruiken als bijgerecht, maar ook hoe je ze verwerkt in soepen, sausjes, broodsmeersels en tapenades. Als kers op de taart krijg je tips om je desserts eens anders aan te pakken, en kun je genieten van avontuurlijke bereidingen met fruit en ander natuurlijk snoepgoed. Miki Duerinck en Kristin Leybaert zijn al 30 jaar gepassioneerd bezig met vegetarisch koken. Hun creatieve kookstijl laat zich kenmerken door een grote openheid en zin voor avontuur. Bij Standaard Uitgeverij publiceerden ze reeds de succesvolle voeken Vegetarisch genieten, Vegetarisch koken in 30 minuten en het Donderdag Veggiedag-kookboek. Met hun nieuwe initiatief 'De vegetarische kookstudio' concentreren zij zich op de vele mogelijkheden in de vegetarische keuken door middel van receptontwikkeling, kooklessen, kookfeestjes en demonstraties. Veggie voor starters is de populairste cursus bij de Vegetarische Kookstudie. En nu is er het boek!

Lees méér.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief