recept

Dagen Zonder Vlees. Polenta-aardappelpizza

Dagen Zonder Vlees is een frisse bewustwordingscampagne over de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu. Het opzet is simpel: 40 dagen minder vlees en vis eten. En dat met zo veel mogelijk mensen. Verklein je ecologische voetafdruk en ontdek hoe duurzamer eten ook lekkerder, creatiever en gezonder kan zijn. Om je te inspireren, doen we je elke donderdag van Dagen Zonder Vlees smakelijke recepten cadeau. Vandaag: Polenta-aardappelpizza.

NODIG?

1 tl honing
250 ml warm waterPolenta aardappelpizza
1 zakje gedroogde gist
350 g bloem (en een beetje bloem voor het kneden)
4 el olijfolie
2 tl polenta (fijn)
6 teentjes knoflook, met de schil en lichtjes gekneusd
1 el gehakte rozemarijn
1 el gehakte tijm
400 g Charlotte-aardappelen of aardperen, geschild en in flinterdunne plakjes gesneden
2 takjes salie
roze-peperbolletjes

HOE MAAK JE HET?

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Doe de honing en het warme water in een kom en roer het door elkaar, strooi er het zakje gist bij en laat het 10 minuten staan, tegen die tijd is het aan het bubbelen en schuimen.
  • Zeef de bloem in een grote kom en voeg het gistmengsel en 1 eetlepel olijfolie toe.
  • Meng alles en vorm het gladde mengsel met je handen tot een deegbal.
  • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het 10 minuten lang tot het elastisch is.
  • Vorm twee balletjes van het deeg, bestrooi ze met nog wat bloem en dek ze af met een handdoek, laat ze 10 minuten afgedekt staan.
  • Rol de balletjes uit tot pizzabodems en bestrooi ze met de polenta zodat je een mooie korst op je pizza krijgt bij het bakken.
  • Bestrijk een bakplaat met olijfolie en bestrooi ook die met wat polenta.
  • Leg de pizzabodems op de bakplaat.
  • Meng de gekneusde knoflookteentjes, kruiden en de rest van de olijfolie in een kom en strijk een deel van deze olie over de pizzabodems.
  • Verdeel de flinterdunne plakjes rauwe aardappel gelijkmatig en elkaar overlappend over de twee pizza’s en bestrijk ze met olijfolie.
  • Verdeel de knoflook en kruiden over de pizza’s en bak de pizza’s gedurende 30 tot 35 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

Op de hoogte

Ontvang het laatste nieuws via onze nieuwsbrief